Aloe vera -zloženie

ALOE VERA 
je rastlina, v ktorej sa nachádza viac ako 200 prírodných zložiek v špecificky vyváženom množstve, ktoré pôsobia tak všestranne, že ich môžeme využiť i k čo najdokonalejšej detoxikácii celého tela. Biologicky aktívne polysacharidy obsiahnuté v Aloe vera majú schopnosť spojiť sa toxínmi, nerozpustnými vo vode. Tým sa zvýši rozpustnosť toxickej zlúčeniny a tieto sa ľahko z organizmu vylúčia. AV pôsobí očistne predovšetkým v črevách, a tým, že zlepšuje regeneruje a očisťuje črevné klky od nánosov, zlepšuje proces absorpcie živín.


Efekty detoxikácie s ALOE VERA             
 
• zlepšenie zažívania a absorpcie živín
• regulovanie stolice
• posilnenie imunity a látkovej výmeny
• obnova prirodzenej zdravotnej rovnováhy
• kľudnejší a hlbší spánok
• možná strata nadbytočných kilogramov
• zdravý stav vlastných nervov
• regenerácia vlasov
• zdravá a mladistvo vyzerajúca pokožka 

                   Zloženie aloe vera                    

Listy aloe vera sa skladajú z dvoch hlavných zložiek. Šupka listov obsahuje latex, ktorý má pálivú horkú chuť. Pri kontakte s pokožkou môže pôsobiť dráždivo a nedoporučuje sa ani na bežné orálne užívanie. V minulosti sa síce aplikoval ako preháňadlo, ale pretože môže spôsobovať silné kŕče v tráviacom trakte, od jeho laického užívania sa za týmto účelom ustúpilo. Druhou, pre nás dôležitejšou, zložkou listov aloe vera je gelová priehľadná tekutina ukrytá pod šupkou, ktorá je práve nositeľom najvýznamnejších látok obsiahnutých v tejto rastline.

Pri spracovaní listu aloe odrezaného priamo z rastliny je teda bezpečnejšie sa vyhnúť šupke kvôli jej dráždivým účinkom - list najlepšie pozdĺžne rozpolíme a lyžičkou z neho zoškrabeme gélovú vrstvu. Tento čistý gel potom môžeme aplikovať priamo na postihnuté miesto na koži, alebo na ďalšie spracovanie na vnútorné, alebo vonkajšie použitie.

O aloe se ešte nedávno tvrdilo, že obsahuje viac než 75 známých ingrediencií. Pokračujúce vedecké výzkumy však dokazujú, že takýchto známých ingrediencií je viac než 200 (dokonca sa odhaduje, že by ich mohlo byť až 400) a všetky sú obsiahnuté v približne 5 % rastliny. Zbytok predstavuje voda, takže jednotlivé zložky sú samozrejme obsiahnuté v malých množstvách. Vďaka synergickému pôsobeniu týchto substancií však ich účinnosť maximálne stúpa. Tento jav môžeme prirovnať k práci skupiny, týmu, tzn. že výsledný efekt je vyšší, ako by sme očakávali od kombinácie individuálnych efektov každej substancie.

Aloe vera  obsahuje zložky a vitamíny, ktoré možno rozdeliť do nasledujúcich skupín:

Vitamíny
Obsahuje ich veľké množstvo, avšak najdôležitejšie z nich sú antioxidačné vitamíny C a E, ako aj betakarotén (provitamín A). Gél predstavuje taktiež jeden z mála na svete existujúcich rastlinných zdrojov vitamínu B 12 – tak veľmi potrebného pre vegetariánov a striktných vegánov. (obsahuje: A, B1, B2, B6, B12, C, PP, E, kyselinu folovú a listovú, niacín, beta karotén, cholin)

Minerály
Aj keď sú minerály a stopové prvky potrebné iba vo veľmi malých množstvách, sú nevyhnutné pre správnu funkciu rozmanitých enzýmových systémov v rôznych metabolických cestách.

- vápnik (nevyhnutný pre náležitú hustotu kostí a zubov)
- horčík (komponent enzýmov potrebný na aktiváciu iných enzýmov)
- sodík (zabezpečuje, že telesné kvapaliny sa nestávajú príliš kyslými alebo príliš alkalickými)
- meď (umožňuje železu fungovať ako nosič kyslíka v červených krvinkách)
- horčík (používajú ho nervy a svalové membrány na pomoc pri vedení elektrických impulzov)
- draslík (reguluje kyselinové a zásadité hladiny telesnej tekutiny)
- zinok (prispieva k metabolizmu proteínov, uhľohydrátov a tukov)
- chróm (potrebný na náležité fungovanie inzulínu, ktorý zase kontroluje hladiny cukru v krvi)
- železo (kontroluje prepravu kyslíka po tele prostredníctvom červených krviniek)
- mangán
- a antioxidant selén.

Aminokyseliny
Ľudské telo potrebuje 22 aminokyselín – stavebných prvkov proteínov. Aloe Vera Gél pritom poskytuje 20 z nich. Čo je však dôležitejšie, poskytuje sedem z ôsmich esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo samo nedokáže vytvoriť a ktoré musia byť dodané vo forme konzumácie jedla. ( obsahuje: lysin, threonin, valin, methionin, isoleucin, phenylalanin, thryptophan, arginin, kyselina asparaginová, serin, kyselina glutaminová, glycin, alanin, cystin, tyrosin, histidin, prolin, hydroxyprolin, leucin) • sú nevyhnutné pre rast a údržbu tela, sú to proteínové stavebné kocky pre nové bunky a tkanivá

Cukry
Cukry sú derivované z lepkavej vrstvy medzi šupkou listu Aloe Vera a vnútorným gélom a sú známe ako mukopolysacharidy, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitný systém a pomáhajú detoxikovať organizmus. Aloe Vera obsahuje monosacharidy, ako je glukóza a fruktóza, aj polysacharidy, ktoré pomáhajú náležitému tráveniu, udržiavajú hladiny cholesterolu, zlepšujú funkcie pečene a podporujú posilňovanie kostí. Najdôležitejšie sú cukry s dlhým reťazcom, medzi ktoré patrí glukóza a manóza, alebo glukomanány. Tieto cukry sú vstrebávané celé priamo do čreva (nerozložené ako ostatné cukry) a objavujú sa v krvnom obehu v tej istej forme. V krvnom obehu potom pôsobia svojou imunoregulačnou činnosťou. Niektoré nie sú absorbované, ale zachytia sa na iných bunkách lemujúcich črevo a formujú tak bariéru, ktorá zabraňuje absorpcii a tým zamedzujú možnosti presakovania z čriev do organizmu. V prípravkoch na vonkajšie použitie patria cukry medzi najdôležitejšie zvlhčovače. Jedným z najvýznamnejších je polysacharid obsiahnutý v Aloe Vera - ACEMANNON - nositeľ pozoruhodných: antivírusových kvalít. Vedecké výskumy ukázali, že posiluje prirodzený obranný systém organizmu a tým zastavuje postup HIV vírusu.

Enzýmy
• lipázy a proteázy, pomáhajú rozkladať potravu a podporujú trávenie;
• pôsobia ako katalyzátory látkového a energetického metabolizmu bunky, napomáhajú tráveniu. Niektoré z najdôležitejších enzýmov aloe vera sú: peroxidáza, oxidáza, aliiáza, kataláza, lipáza, bradykináza, celuláza, carboxypeptidáza, amyláza a alkalická fosfatáza, creatine- phosphokinasa, dehydrogenasa, SGO-transaminasa, SGP-transaminasa. Niektoré enzýmy rozkladajú tuky, pričom iné rozkladajú škroby a cukry.

Mastné kyseliny
Tri hlavné typy mastných kyselín pôsobia ako silne protizápalové činidlá. Cholesterol, campesterol, sitosterol a lupeol sú hlavné rastlinné steroidy, dôležité protizápalové činitele.

Lignín
Táto substancia dáva aloe vera penetračnú schopnosť preniknúť hlboko do pokožky.

Saponíny
Sú to mydlovité substancie, ktoré majú silné čistiace vlastnosti a antiseptické účinky proti baktériám, vírusom (herpes), plesňovým a kvasinkovým procesom ako je napríklad kandidóza, afty.

Antrachinóny
Dvanásť týchto fenolových zlúčenín (aloin, isobarbaloin, antracén, emodin, ester kyseliny škoricovej, chryzofanol barbaloin, antranol, aloová kyselina, aloe emodin, éterický olej a rezistanol) sa nachádza iba vo vrstve pericyklických trubičiek pod vrchnou šupkou listu. V malých množstvách, kedy sa neprejavuje ich preháňavý efekt, pomáhajú absorpcii z gastrointestinálneho traktu a majú anti-mikrobiálne a protibolestivé účinky. Najdôležitejšie z nich aloín a emodín. Sú to súčasne i účinné látky na tíšenie bolesti,majú tiež antibiotické, antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Povzbudzujú činnosť čriev, odstraňujú mŕtve tkanivé a tlmia bolesť. V čistej forme pôsobia ako veľmi účinné preháňadlo.

Proteíny
Sú to jednoduché bielkoviny nevyhnutné pri tvorbe tkanív a energie.

Monosacharidy a polysacharidy
Acemannan, arabinosa, galactosa, glucosa, mannosa, rhamnosa, xylosa, kyselina hexuronová, kyselina glucuronová, kyselina galacturonová, cellulosa

Steroly
sú dôležité protizápalové látky. V aloe vera sa nachádzajú nasledujúce: cholesterol, sitosterol, kampesterol a lupeol. Tieto steroly majú antiseptické a analgetické účinky. Dokážu tiež liečiť bolesť podobne ako aspirín. Ďalšie sú Campesterol, lupeol, beta-sitosterol

Aminocukry
Glucosamin, galactosamin.

Kyselina Salicylová
Zložka podobná aspirínu, ktorá má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.

O tom, ako pomáha aloe vera na pokožku, sa možete dočítať tu: tajomstvo-aloe-vera