Môj naj čaj


Teplý či studený, ráno či večer...tento chutný bylinkovo- korenistý čaj očarí takmer každého lahodnou jemne sladkastou chuťou, vôňou  a unikátnym zložením.

Zloženie:
ŠKORICA (Čína)
POMARANČOVÁ KÔRA (USA)
KLINČEKY (Madagaskar)
NOVÉ KORENIE (Jamajka)
ĎUMBIER (Čína)
KARDAMÓN (Guatemala)
FENIKEL (Egypt)
RUMANČEK (Egypt)
ČERNICA (Európa)
GYMNEMA SYLVESTRE (India)
KVETY ALOE VERA

1.ŠKORICA: má tonizačné účinky ,zahrieva organizmus, zlepšuje cirkuláciu krvi a trávenie. Má tiež protivírusové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha detoxikovať organizmus. Tradičná čínska medicína používa škoricu na odstraňovanie bolestí z chladu, zlepšenie cirkulácie krvi a vitálnej energie, zlepšenie zraku pri reumatizme a bolestiach kĺbov, proti únave. Dopĺňa energiu obličiek, zahrieva slezinu a žalúdok a spriechodňuje a prečisťuje cievy.

2.POMARANČOVÁ KÔRA: má tonizačné účinky, dodáva potravinám chuť a arómu.

3.KLINČEKY: majú aromatické a antiseptické (protimikrobiálne, protihnilobné) účinky a pomáhajú pri mnohých tráviacich problémoch.

4.NOVÉ KORENIE: .zlepšenie trávenia, proti hnačkám a plynatosti a zvýraznenie arómy.

5.ĎUMBIER ( ZÁZVOR): zahrieva organizmus a zlepšuje krvný obeh(napr.studené končatiny),pôsobí preventívne proti prechladnutiu, znižuje toxické a dráždivé účinky rôznych látok na žalúdok, podporuje potenie, uľahčuje vykašliavanie, pôsobí proti kŕčom a dezinfikuje tráviace cesty.

6.KARDAMÓN: -je treťou najdrahšou koreninou na svete! Už v starom Grécku a Ríme sa používal na podporu trávenia a svieži dych. V indickej ajurvéde sa používa pri kašli, prechladnutí, zápale priedušiek, astme a poruchách trávenia. V čínskej medicíne sa používa ako výborné tonikum (pôsobí regeneračne, výživne, posilňuje celý organizmus), pri poruchách močenia, pri impotencii, zvracaní, hnačkách a bolestiach brucha.

7.FENIKEL: -jeho plody využívali pre povzbudzujúce účinky už rímski legionári. Má priaznivé účinky na tráviace a dýchacie cesty, pôsobí mierne močopudne, zlepšuje tvorbu mlieka u kojacich žien.

8.RUMANČEK KAMILKOVÝ: pôsobí spazmolitycky (uvoľňuje kŕče), upokojuje a relaxuje, má protibakteriálne, protiplesňové a protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, vplýva na zníženie bolestí a alergickej reakcie na koži a slizniciach.

9.OSTRUŽINA ČERNICOVÁ: má adstringentné (sťahujúce) , protiplesňové a protibakteriálne účinky. V ľudovom liečiteľstve sa používa proti hnačkám, bielemu výtoku a silnej menštruácii. Má priaznivé účinky na trávenie, pri cukrovke – diabetes.

10.GYMNEMA SYLVESTRE: rastie v niektorých oblastiach Indie, v Európe je málo známa-nemá ani slovenský názov. V indickej ajurvédskej medicíne sa listy už niekoľko storočí používajú na reguláciu hladiny cukru v krvi. Ovplyvňovaním chuťových pohárikov znižuje chuť na sladké, potláča vstrebávanie cukru (čím pomáha znižovať hladinu cukru v krvi) a zároveň stimuluje tvorbu a regeneráciu pankreatických buniek, ktoré produkujú inzulín.

11.KVETY ALOE VERA: pôsobia harmonizačne na jednotlivé zložky čaju a veľmi vhodne pripravia organizmus na detoxikáciu tela s  Aloe Vera.

POUŽITIE 

Zlepšuje trávenie, zmierňuje bolesti a kŕče, zahrieva organizmus, pomáha pri zápaloch rôznych orgánov, posilňuje a regeneruje orgány, pomáha rozpúšťať a vyplavovať z organizmu toxické a odpadové látky, potláča hlad a chuť na sladkosti, normalizuje hladinu cukru v krvi.
TEPLÝ čaj upokojuje
STUDENÝ  naopak povzbudzuje, pomáha „prebudiť sa“

PRÍPRAVA ČAJU

Z jedného nálevového vrecka  pripravíme  1,5 – 2 litre aloe čaju vylúhovaním min.20 – 30 min. Veľmi dôležitou súčasťou čaju sú práve prchavé silice, je dôležité nádobu počas lúhovania prikryť a kvapôčky opatrne striasť späť do čaju. Čaj nikdy nerobme do kovovej nádoby, nepoužívajme kovové lyžičky. Čaj možno piť priebežne počas celého dňa, hlavne však v doobedňajších hodinách. Večer ho zohrejme, aby ukľudňoval a nepime z neho večer veľa, lebo pôsobí močopudne. Ak ho chceme ochutiť, nepridávajme cukor, lebo tým by sme výrazne znehodnotili pozitívne účinky čaju.
25 vrecúšok = 25 dňová detoxikačná a regeneračná kúra.

  E-SHOP   

Sila antioxidantov

Betakarotén je provitamínom vitamínu A. Na rozdiel od vitamínu A pri betakaroténe nehrozí jeho predávkovanie a vedľajšie účinky nie sú v podstate známe. Vysoké dávky však môžu spôsobiť žltkasté sfarbenie kože (podobne, ako nadmerná konzumácia mrkvy u detí), ale po prerušení užívania sa toto sfarbenie stratí. . Vyskytuje sa napríklad v rebarbore, mrkve, špenáte, melóne či marhuliach.

Významnou vlastnosťou betakaroténu pre náš organizmus je jeho antioxidačný účinok.
Vďaka betakaroténu bude vaša pleť lepšie pripravená na opaľovanie a slnečné lúče bude znášať lepšie, bez zbytočných spálení a iných nepríjemností.
Preto je vhodným doplnkom pred a v priebehu letnej sezóny
Výsledkom bude pekne opálená zdravá pokožka a z opálenia sa budete môcť tešiť o niečo dlhšie, než bez tohto pomocníka. Betakarotén pomáha tiež predchádzať tvorbe vrások a obmedzuje proces starnutia pokožky.
Vhodný je aj na udržanie dobrého zraku, blahodarne pôsobí pri očných ťažkostiach. Preto je užívanie betakaroténu odporúčané najmä u ľudí trpiacich syndrómom „unaveného oka“. Ten vzniká v dôsledku zvýšenej námahy pri práci s počítačom, v miestnostiach s umelým osvetlením, v znečistenom prostredí, u vodičov na dlhých tratiach.
Užívanie betakaroténu sa odporúča nielen v liečebnom zmysle, ale predovšetkým preventívnom.

Je vhodné konzumovať betakarotén vo forme doplnkov výživy v kombinácii so selénom a vitamínom E.
Príjem selénu v severnej Európe za posledné desaťročia výrazne poklesol. Slovenská republika patrí medzi krajiny s nízkou koncentráciou selénu v pôde. Nedostatok môže znížiť odolnosť proti takým ochoreniam ako je rakovina a ochorenie srdca. Selén je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku a vlasy a pre zachovanie normálneho zraku. Je nenahraditeľný pre telo ako antioxidant. Obzvlášť nápomocný je selén pri liečbe rakoviny hrubého čreva. Tá je jednou z hlavných príčin úmrtí na Slovensku i vo svete.

Vitamín E, v tuku rozpustný vitamín, je vynikajúcim výživovým doplnkom pre zdravú pokožku. Vitamín E sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto sa pridáva aj do kozmetických prípravkov.

Potešte vaše telo touto silnou trojicou pre krásu a zdravie.

Návrat k prírode


Návrat k prírode je najnovším trendom aj v lekárstve. Po celom svete vznikajú oddelenia, kliniky či katedry naturálnej medicíny. Okrem iného skúmajú možnosti využitia rastlinných výťažkov v boji proti rôznym neduhom. Budeme sa opäť liečiť len pomocou prírody?

Pre lesk.sk odpovedá:
MUDr. ŠTEFAN KOŠLÍK, CSc.,
PRIMÁR ODDELENIA NATURÁLNEJ MEDICÍNY A LIEČEBNEJ VÝŽIVY VO FAKULTNEJ NEMOCNICI L. PASTEURA V KOŠICIACH

Aký je rozdiel medzi používaním chemických a prírodných látok v medicíne?

Aby sa človek mohol liečiť akoukoľvek látkou, musí ju dokonale poznať. Keďže rastliny a hmyz boli na Zemi ešte pred nami, na spracovanie a využitie byliniek a včelích produktov máme už odpradávna vypracované know-how. Avšak s niektorými modernými chemickými látkami sme sa zoznámili len pred niekoľkými desaťročiami či dokonca rokmi. Pritom na zabehnutie know-how sú potrebné celé stáročia. Výhodou chemicky vyrobených liekov je, že sa vyvíjajú na konkrétne účely, preto účinkujú silnejšie a rýchlejšie než prírodné látky. Liečivé rastliny a včelie produkty zas pôsobia komplexnejšie a dlhodobejšie. Navyše, nemajú ani zďaleka toľko negatívnych vedľajších účinkov. A práve v dôsledku nevhodného, najmä nadmerného užívania chemických liekov ochorie a zomiera čoraz viac ľudí...

Liečite prírodnými extraktmi aj pacientov na vašom oddelení?

Prirodzene. Aj keď z mnohých metód naturálnej medicíny je u nás na prvom mieste liečebná výživa, vo veľkej miere používame aj fytoterapiu a apiterapiu, teda liečbu liečivými rastlinami a včelími produktmi. Z našich takmer 30-ročných skúseností vyplýva, že včelí peľ má priaznivé účinky najmä pri obličkovej nedostatočnosti, problémoch s pečeňou, pri zvýšenej hladine tukov a kyseliny močovej v krvi alebo pri ťažkých kožných ochoreniach. Pri rôznych – najmä zápalových a infekčných – chorobách sa veľmi osvedčil propolis. Medzi množstvom rastlín, ktorých priaznivé účinky využívame, kraľuje aloe vera.

Môžu prírodné látky úplne nahradiť umelo vyrobené lieky?

Hoci prírodné látky zažívajú v posledných rokoch renesanciu, ich zastúpenie v liečbe nie je ani zďaleka dostatočné. Jednou z príčin sú ekonomické záujmy farmaceutických firiem, ktoré majú z predaja liekov obrovské zisky. Vývoj chemických liekov stojí či stál firmy obrovské peniaze a tie sa musia vrátiť z ich predaja... Použitie prirodzených liečivých látok je výhodné najmä pri chronických problémoch. A tie dnes tvoria až 90 percent ochorení. V urgentnej medicíne, čiže pri liečbe akútnych chorobných stavov sú však moderné chemické medikamenty zvyčajne nenahraditeľné. Ich úplné zastúpenie prírodnými liekmi preto nie je v blízkej budúcnosti reálne.

http://lesk.cas.sk/clanok/57339/bude-nas-liecit-iba-priroda.html

Sila zelených výhonkov


Zelená farba sa spája odjakživa s prírodou, s rastlinami. Tie majú aspoň jednu časť zelenú.  Za zelené časti rastlín vďačíme   chlorofylu,  zázračnej molekule, ktorá v rastlinách premieňa slnečnú energiu na chemickú, anorganické látky na  organické  bielkoviny, uhľohydráty, minerálne soli, vitamíny a enzýmy. Fotosyntéza  je najdôležitejší proces pre život na Zemi. 
Chlorofyl má unikátne  vlastnosti a preto dokáže pôsobiť na rad zdravotných aspektov v ľudskom tele. Vďaka podobnosti s hemoglobínom významne napomáha pri chudokrvnosti. Pozitívne výsledky môžeme očakávať aj pri kožných onemocneniach, podporuje hojenie a má dezinfekčné účinky. Pôsobí priaznivo na celú tráviacu sústavu ( od ústnej dutiny, cez žalúdok, po črevá). Podporuje peristaltiku, pomáha eliminovať toxíny a škodlivé mikroorganizmy. 
Silu  zelených výhonkov  predstavujeme  ako  kombináciu mladého jačmeňa, mladej pšenice a ďateliny. Pozrime sa teraz na jednotlivé rastlinky.
Mladý zelený jačmeň
Je známe, že po vyklíčení  rôznych semiačok sa množstvo minerálov a vitamínov zvyšuje o 50-200% .  Mladý jačmeň organizmus vyživuje a aj čistí zároveň. Zbavuje organizmus toxických látok. Zvyšuje prenos kyslíka v krvi. Vyznačuje sa silnou antioxidačnou aktivitou. Obsahuje vitamíny C, E a vitamíny radu B: B1, B2, B3, B6, biotín, kyselinu listovú, kyselinu pantotenovu a cholín. Obsahuje všetky základné aminokyseliny, teda základ proteínov, veľké množstvo enzýmov, ktoré štartujú všetky pochody v našom tele. Šťava z mladých jačmenných výhonkov je  minerálny kokteil – draslík, vápnik, horčík, železo, sodík, meď, fosfor, zinok a mangán. Mladý jačmeň  obnovuje acidoalkalickú rovnováhu. Pomáha tak pri prekyslení organizmu dôsledkom stresov a nesprávnej výživy. Reguláciou zásaditosti upravuje priechod cukrov cez črevné steny, čím sa postupne normalizuje hladina cukru v krvi.  
Mladá pšenica 
Zelená vňať pôsobí priaznivo pri rôznych zdravotných problémoch. Osviežuje organizmus a dodáva energiu. Na druhej strane pôsobí aj na kvalitu spánku. Pomáha pri chudokrvnosti, podporuje funkciu pečene a detoxikuje. Pôsobí pozitívne  na celú tráviacu sústavu. Predstavuje najrozmanitejšiu kombináciu minerálov, vitamínov a stopových prvkov.   
Mladá ďatelina
Sila ďatelinky sa skrýva už aj v názve „ alfa-alfa“, znamená otec všetkých potravín. V prírodnom liečiteľstve je  známa už  niekoľko storočí na rôznych kontinentoch. Jej zaujímavosťou je aj to, že korene tejto drobnej rastlinky zasahujú do hĺbky niekedy aj 20 metrov. Vďaka tomu sa dostanú k živinám i na vyprahnutej pôde a nám užívateľom poskytnú najbohatší zdroj  minerálnych látok.