Čo s medvedím cesnakom...

Medvedí cesnak sa dá využiť na 1000 spôsobov. 
Konzumujeme hlavne čerstvé listy- obsahujú najviac výživných látok. Listy medvedieho cesnaku môžeme aj sušiť, ale veľký zázrak od toho neočakávajme. Sušením sa strácajú hodnotne látky a aj aróma. Doporučujem radšej mrazenie. Môžu sa zamraziť väčšie listy ale aj pokrájané na rezance.
Ďalší spôsob ako sa tešiť čo najdlhšie zo zelených listov je, že nakrájané lístky natlačíme do fliaš a zalejeme kvalitným olejom. Dbáme na to, aby neboli vzduchové bubliny a olej sa dostal medzi listy. Fľašky musia byť čisté a v chladničke vydržia pomerne dlho.
Dá sa vyrobiť aj tinktúra, kde nakrájané lístky zalejeme kvalitným cca 40% liehom a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Potom precedíme a užívame denne 10 kvapiek.
Na liečebné účely sa môže použiť aj variant, kde nadrobno pokrájané lístky prevaríme s kvalitným vínom, osladíme medom a po dúškoch popíjame.
Osoby s citlivým žalúdkom môžu nakrájané listy zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a precedené mliečko po dúškoch popíjať.
Alebo lístky jednoducho zalejeme ako čajík :-)
A ešte niečo: cibule cesnaku medvedieho sa používajú ako cesnak kuchynský.

Teraz sa pozrieme, ako môžeme obohatiť naše jedlá s medvedím cesnakom:

Smoothie
Veľkej obľube sa tešia smoothie, kde do mixéra dáme celé ovocie, zeleninu a rôzne bylinky. Medvedí cesnak môže byť zaujímavým obohatením.
Smoothie ako pre medveďa :
medvedí cesnak,  jabĺčko, citrón, med, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.
medvedí cesnak, ananás, banán, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.

Nátierky
Či už dáme zelené rezance listov na chlebík s maslom alebo na obľúbenú nátierku, získame zdravú variantu. Môžeme napríklad dochutiť Cottage syry alebo tvaroh.
Cottage s avokádom a medvedím cesnakom: kelímok syra, jedno avokádo, malá cibuľka a  medvedí cesnak (nešetríme) nakrájaný na malé časti. Premiešame vidličkou.
Syrová nátierka: strúhaný syr (ľubovoľný- najradšej mám gorgonzolu), kyslá smotana, medvedí cesnak,  prípadne mladú cibuľku a soľ. Ingrediencie mixujeme na hladkú zelenú nátierku.
Vajíčková, avokádová, rybacia...

Ak máte obľúbenú horčicu, môžete ju vylepšiť medvedím cesnakom a zároveň máte vyriešené ako uchovať blahodarné účinky čerstvých lístkov.

Polievky:
Stačí ak našu obľúbenú polievku (zeleninovú, mäsovú, mliečnu) posypeme čerstvými lístkami. Alebo pridáme viac lístkov pred koncom varenia priamo do polievky.
Mliečna polievka s medvedím cesnakom a zemiakmi:
Do vody dáme variť zemiaky a malú cibuľku. Keď zemiaky sú mäkké pridáme rezančeky medvedieho cesnaku (nešetríme) , mlieko, podľa potreby zahustíme múkou. Dochutíme smotanou a soľou.

Zeleninová polievka: koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak uvaríme do mäkka a cca 5 min. pred  koncom pridáme zväzok medvedieho cesnaku aj s cibuľkou. Na tanieri ozdobíme čerstvými rezančekmi zelených listov.
Ďalšia obmena je s knedličkami s medvedím cesnakom.

Krémova polievka s medvedím cesnakom a mrkvou: zemiaky a mrkvu pokrájame na menšie kocky a restujeme na masle. Pridáme vodu a krátko varíme. Po čase pridáme aj medvedí cesnak.(nešetríme) a kyslú smotanu na dochutenie. Ponorným mixérom mixujeme do krémova.

Hlavne jedla:
Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku:   
Pesto1- Rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, slnečnicové semiačka,  orechy podľa chuti, olivový olej a trochou soli.
Pesto 2- rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, mandle, parmezán, olivový olej, soľ, čierne korenie

Halušky s medvedím cesnakom a syrovou omáčkou.
Halušky- múka, medvedí cesnak (pyré), vajíčko.
Syrová omáčka: ľubovoľný syr nastrúhame a rozpustíme na panvici. Zalejeme smotanou a dochutíme bylinkami ( podľa ľubovôle). Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.
Hliva na cibuľke, omáčka z medvedieho cesnaku, knedle:
Hliva- na masle speníme cibuľku a pridáme hlivu nakrájanú na   rezančeky. Ošmahneme a necháme krátko dusiť. Dochutíme soľou, majoránkou a červenou paprikou.
Omáčka z medvedieho cesnaku- tesne pred varom dáme do vody nakrájaný medvedí cesnak, trošku múky a kyslej smotany. Ponorným mixérom jemne premixujeme a necháme omáčku zovrieť. Dochutíme. Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.

Lasagne s tvarohom a medvedím cesnakom.
Rezance z medvedieho cesnaku primiešame do tvarohu a dochutíme soľou a čiernym korením. Do vymasteného pekáča vrstvíme predvarené cesto s tvarohom. Na poslednú vrstvu naukladáme listy medvedieho cesnaku a ako poslednú vrstvu dáme kyslú smotanu. Upečieme do ružova.


Šaláty
medvedí cesnak, čierne olivy a sušene paradajky v oleji
medvedí cesnak, reďkvička, sušené paradajky v oleji, Feta