Extra dávka energie

Energetické nápoje veľmi nemusím, ale ak občas potrebujem extra dávku energie, siahnem po prírodnom energetickom nápoji FAB.
Napríklad dnes som si rozmixovala jahody a zaliala týmto nápojom s patentovanou zmesou adaptogénnych rastlín.

Rastlinné adaptogény  boli do roku 1990 súčasťou väčšiny TOP SECRET produktov, využívaných elitnými ruskými športovcami v príprave na vrcholné európske a svetové športové podujatia - vrátane Olympijských hier.
Dnes sa môžeme tešiť z blahodarných účinkov týchto bylín všetci.

Pozrime sa na byliny v  nápoji zblízka.

Eleutherococcus senticosus /  Všehojovec štetinatý koreň a listy / sibírsky ženšen

Všehojovec  vykazuje významné adaptogénne účinky prejavujúce sa v schopnosti organizmu lepšie sa prispôsobiť všetkým nepriaznivým zmenám prostredia, najmä zmenám stresovým. Jeho mimoriadne pôsobenie objavili až v minulom storočí bádatelia z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí robili výskum liečivých rastlín. V tajgách Ďalekého východu našli rastlinu miestnymi obyvateľmi nazývanú čertov ker pre jeho mimoriadne ostré, pevné ostne a tvorbu ťažko priechodných porastov. Všehojovec je v podstate stimulátorom organizmu, pôsobí hlavne ako rastlinné tonikum, adaptogén a harmonizátor. Ako adaptogén nešpecificky zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti záťaži - stresu (fyzickému, psychickému, chemickému ai.), schopnosť vyrovnať sa ľahšie so škodlivinami alebo nepriaznivými podmienkami prostredia. Prispieva k vytvoreniu súladu medzi duševnou a telesnou činnosťou, k zvýšeniu schopnosti koncentrácie, telesnej výkonnosti a odolnosti a umožňujú prekonať únavu a stres. 

Aralia Mandshurica/ Aralia mandžuská
Aralia mandžuská je rozšírená v oblasti Ďalekého východu. Stimuluje a tonizuje centrálny nervový systém, zlepšuje kapacitu pľúc, odstraňuje únavu, depresie, znižuje cholesterol a tlak. Uľahčuje vytriezvenie z opitosti po predávkovaní alkoholom. Pri silových športoch je používaný ako doplnok, ktorý tonizuje priečne pruhované svalstvo.
Má adaptogénne vlastnosti.

Rhaponticum carthamoides / Maralový koreň
energia
Maralový koreň je trváca, divoko rastúca bylina pôvodne pochádzajúca zo studených oblastí Ďalekého východu. Vylúhovaný výťažok koreňa využívali už staré prírodné liečiteľstvá pri odstraňovaní únavy a celkovej slabosti. Domovom tejto rastlinky je východný Kazachstan, Mongolsko a územie ťahajúce sa až k Bajkalu. Dospelá rastlina sa podobá na bodliak so svetlo fialovým kvetom. Vo výťažku sa nachádzajú biologicky aktívne látky, označované tiež ako harmonizátori, ktoré prispievajú k vytvoreniu súladu – harmónie medzi psychickou a fyzickou činnosťou. Na organizmus majú tonizujúci – povzbudzujúci účinok. Ďalej sú  prítomné saponíny, triesloviny, flavonoidy, minerálne látky i vitamíny. V súčasnosti sa stáva čoraz vyhľadávanejšou adaptogénnou bylinou, lebo zvyšuje celkovú odolnosť organizmu, pôsobí antidepresívne, pomáha pri bolestiach hlavy, poruchách spánku i nervovom podráždení

Rhodiola rosea / Rozchodnica ružová  / ruža hôr
Rastie predovšetkým vo vysokohorských oblastiach bývalého ZSSR (južná Sibír, Ural, Zabajkalsko), Mongolska, Číny, západnej a strednej Európy a Balkánu.  Na Slovensku ju nájdeme v Tatrách a v Malej Fatre, je však zákonom chránená. Má celý rad liečebných vlastností. Zlepšuje pamäť, zvyšuje odolnosť organizmu v prípade fyzickej záťaže, prospieva srdcu, lebo znižuje množstvo stresových hormónov, normalizuje krvný tlak, vyrovnáva hladinu krvného cukru a hladinu cholesterolu v krvi, má silný antioxidačný účinok, to znamená, že je prevenciou rakoviny. Ak by toto všetko ešte nestačilo, Rhodiola je aj prírodnou viagrou pre obe pohlavia. 

Schizandra / klanopraška čínska
Schizandra je známa najmä v tradičnej čínskej medicíne ako rastlina s výrazne tonizujúcimi účinkami, ktoré sú známe už od 5. storočia nášho letopočtu. Vyskytuje sa na Ďalekom východe, v Číne, Kórei, Japonsku. Čínske cisárske rody ju používali na zachovanie mladistvého vzhľadu, kláštorní mnísi na zvýšenie koncentrácie a ťažko pracujúci na odstránenie únavy. Schizandra čínska obsahuje široké spektrum organických kyselín, napríklad kyselinu vínnu, jablčnú, citrónovú, jantárovú a pod. Jej zložkou sú aj cukry, vitamín C a flavonoidy. V semenách je obsiahnutý olej, ktorý obsahuje steroly, tokoferoly, farmakologicky účinné lignany a minerálne látky ako napríklad draslík, vápnik, síra, horčík, sodík, či železo. Plody pôsobia ako silný stimulant a tonikum. Užívajú sa pri zvýšenej fyzickej aktivite, k povzbudeniu, pri depresiách. Plody schizandry majú tiež dobré antioxidačné účinky na ľudský organizmus. Adaptogénna Schisandra zlepšuje prenos kyslíka k jednotlivým bunkám tela  preto pravidelné užívanie  udržiava pleť jemnú, pevnú a žiarivú, myseľ pokojnú a bystrú a telo v kondícii. Pomáha pri budovaní svalovej hmoty – zlepšuje využitie kyslíka vo svaloch, čo znamená možnosť cvičiť tvrdšie a s rýchlejším zotavením. Navyše nie vždy legálne postupy na rast svalstva (konkrétne užívanie anabolických steroidov) zaťažujú pečeň, a tak je tu ďalší dôvod prečo brať Schizandru.

A nemôže chýbať ani aloe vera !