Tekvica

Tekvicová polievka
Je čas tekvíc a z nášho stola nemôže chýbať výborná oranžová polievočka. Tentoraz z maslovej tekvice.
tekvicová krémová polievka

Tekvicu najprv rozdelíme na štvrtinky (lepšie sa s ňou pracuje), vyberieme jadierka, ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Na masle restujeme cibuľku, cesnak a kúsky tekvice. Podlejeme vodou, pridáme balsamico alebo kvalitné víno a varíme do mäkka.  Tyčovým mixérom mixujeme do krémová, pridáme kyslú smotanu a vodu podľa požadovanej  hustoty.
Dochutíme soľou a čiernym korením, necháme zovrieť a podávame.
Na tanieri ozdobíme tekvicovými semiačkami.

Veľmi sa nám rozrástla kapucínka tak som ju použila na zdobenie. Kvety a listy majú výbornú „pikantnú“ chuť.
Suroviny: maslová tekvica, maslo, cibuľa, cesnak, víno, kyslá smotana, soľ, čierne korenie.


Tekvicové rizoto

Na masle podusíme cibuľku a tekvicu pokrájanu na malé kúsky. Pridáme ryžu a za stáleho miešania postupne podlievame vodou. Môžeme pridať malé množstvo bieleho vína a miešame, kým sa tekvica nerozvarí a tekutina nevstrebe do ryže. Keď je ryža akurát,  hrniec odstavíme, osolíme a okoreníme.
Malé množstvo tekvice prudko opečieme na masle, dochutíme roztlačeným cesnakom, soľou , korením a tymianom.

Hotové rizoto posypeme syrom.