Čo nám chutí - bezmäsité

(skúšobná verzia) 
Pečené zemiaky s bryndzou a s cibuľkou




Nakladaný encián v olivovom oleji, zelenina.
Cestoviny so špenátom, syrová omáčka.
Granatierský pochod
Cibuľačka
Noky zo špaldovej múky, pomastené olivovo-cesnakovým olejom, syrova poleva.


Zeleninové rizoto s tofu
Zapečené jablčká s orechovou plnkou na víne.


Lasagne so sójovou drťou a cuketami.

"Džková" z hlivy ustricovej
Cestoviny s bazalkovým pestom a paradajkami.

Zemiaky s cibuľkou a cvikla s cesnakom  pečené v alobale, tzatziky

talianské hubove rizoto


Zeleninové rizoto


Mozzarella so zemiakmi a šalátom







































Detoxikačná medová masáž


Pri zanesenom organizme vylučovacie orgány (obličky, pečeň, pľúca, pokožka) nestíhajú vylučovať toxíny a to sa prejavuje príznakmi ako kožné problémy, alergia na rôzne druhy jedla, nadváha, časté zápaly dutín, chronická zápcha, výtoky, infekcie močových ciest.

Klasická medicína tieto prejavy potláča liekmi ale keďže sa tým zabraňuje prirodzenému vylučovaniu jedov, organizmus ďalej hromadí toxíny a začína sa začarovaný kruh ďalších chorôb.
Jarná očista je súčasťou všetkých kultúr. Vhodným doplnkom je:

Medová masáž
Pod pojmom medová masáž som si  predstavila niečo príjemné, jemné a sladučké. ....ale nebolo to celkom tak :-) .
Táto masáž vie byť aj jemne bolestivá, ale zato jej účinok nám to viacnásobne vynahradí.

Medová masáž dokáže telo zbaviť toxínov, pôsobí do hĺbky, čím oživuje celý organizmus, spúšťa prirodzenú detoxikačnú schopnosť organizmu a ozdravné procesy v tele. Výhodou tejto masáže je spojenie  liečivej sily včelieho medu, dotykovej terapie, cieleného silného prekrvenia a detoxikácie organizmu priamo cez pokožku.

Medová masáž trvá 30 a viac minút. Trvanie je individuálne, závisí od nášho zdravotného stavu.
Preventívne stačí využívať medovú masáž 1x za mesiac, ale pri intenzívnej detoxikačnej kúre alebo pri problémoch 1x týždenne a pri  akútnom stave 2x týždenne.
Bonus: jemná a hladká pokožka :-)

Bylinková špirála


Myšlienka bylinkovej špirály ma oslovila od prvého momentu, ako som o nej počula.
Ale starosti mi robí predovšetkým nájsť vhodné miesto. Momentálne bylinky mám v záhrade, ale chcela by som špirálu mať niekde na dvore.
Bylinky sú krásne, voňavé ....škoda ich „ skrývať“  a boli by hneď po ruke.

V špirále vieme vyhovieť individuálnym potrebám jednotlivých rastlín, a preto je veľmi obľúbená.

Kým sa pustíme do práce, je dobré si zaznačiť veľkú kružnicu vyloženú kameňmi priamo na mieste, kde bude stáť.
Jazierko „naprojektujeme“ na severnú stranu. Zabezpečí  vlhkomilným rastlinkám ako je napríklad mäta dobrú mikroklímu. Od jazierka po pravotočivej špirále budujeme múr z prírodných kameňov alebo tehál.
Kamene fungujú aj ako regulátory teploty, aj po západe slnka sála z nich teplo.
Špirála sa otáča do polotieňa, kde sa darí napríklad pažítke, petržlenu a vrcholí na juhu.
Na vrchu pestujeme bylinky obľubujúce sucho a viac slniečka napríklad levanduľu, materinu dúšku...