Púpava

Veľmi sa teším zo žltej nádhery rozkvitnutých slniečok.
Mám taký pocit, že tohto roku je o niečo viac púpavy ako po iné roky. Takže nič nám nebráni natrhať si za kytičku. Veď nie sú len krásne ale aj zdraviu prospešné. Všetky jej časti sú jedlé. Kvety, stopky, listy i koreň majú mierne horkastú chuť.

Púpava obsahuje betakarotén, vitamín C, vitamíny skupiny B, množstvo minerálov ako draslík, sodík, meď, hliník, vápnik, kremík, síru, železo a fosfor. Saponíny a triesloviny.
Podporuje trávenie, má dezinfekčné, žlčopudného a močopudné vlastnosti.
Pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Púpava sa využíva v kozmetike na liečbu akné.

Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát. Stačí pokvapkať citrónom alebo pomiešať s jogurtom a zdravá príloha je na stole.
Ak chuť zjemníme čerstvou jarnou zeleninou, máme chutnú a zdravú večeru.

Púpavový med
250 kusov púpavových kvetov ( odstrihneme zelené časti)
1 l. vody
1 kg cukru
1 pomaranč
1- 2 kusy citrónu

Púpavové kvety necháme zovrieť a dáme v zakrytej nádobe (spolu s nakrájaným citrónom na kolieska) na chladnejšie miesto postáť 24 hodín. Precedíme (kvety vymačkáme), pridáme cukor a na miernom ohni zahusťujeme (už nevaríme). Pred koncom pridáme šťavy z pomaranča a citrónov (podľa chuti).
Púpavový sirup sa robí podobne ako med ale necháva sa redší.
Mne je ľúto vitamínov, ktoré sa strácajú pri varení, tak som vymyslela opačný postup. 
Takto robím sirupy ja:

Sledujte ma aj na stranke beatazahumenska.sk


Medvedí cesnak


cesnak medvedí 
Každý rok sa teším na prvú zelenú rastlinku. V lesoch vytvára husté porasty a okolím sa šíri cesnaková vôňa.
Je to medvedí cesnak.
Pomenovanie vraj rastlinka dostala podľa toho, že medvede po zimnom spánku práve vďaka nej nabrali novú silu. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, selén , zlúčeniny síry, alicin a iné prospešné látky.
Okrem jarnej energie má aj ďalšie vynikajúce  vlastnosti.


Medvedí cesnak  pomáha:

  • Neutralizuje jedy a podporuje detoxikáciu
  • posilňuje organizmus a imunitný systém
  • má proti plesňový, proti parazitný a antibakteriálny účinok (doporučujeme  užívanie  pri všetkých infekčných ochoreniach, pri virózach a zápaloch dýchacích ciest...)
  • podporuje trávenie a funkciu vylučovacej sústavy
  • chráni pred vznikom trombózy a zlepšuje  prietok krvi
  • chráni pred aterosklerózou a vysokým krvným tlakom
  • znižuje zlý cholesterol
  • dezinfikuje infikované rany

Ak chceme silu medvedieho cesnaku využiť naplno, zbierame mladé listy, ktoré konzumujeme v surovom stave. Napríklad ako príloha, rôzne pasty, na chlebík, do šalátov, do  hotových jedál a polievok pred dokončením. Ďalšie nápady nájdete tu.
Pochutnať si môžeme aj na cibuľke.

Pestovanie: rastlinky s cibuľkou si môžete posadiť aj v záhradke. Obľubuje kyprú, výživnú a vlhkú pôdu. Uprednostňujeme tienisté miesta.



Čo s medvedím cesnakom...

Medvedí cesnak sa dá využiť na 1000 spôsobov. 
Konzumujeme hlavne čerstvé listy- obsahujú najviac výživných látok. Listy medvedieho cesnaku môžeme aj sušiť, ale veľký zázrak od toho neočakávajme. Sušením sa strácajú hodnotne látky a aj aróma. Doporučujem radšej mrazenie. Môžu sa zamraziť väčšie listy ale aj pokrájané na rezance.
Ďalší spôsob ako sa tešiť čo najdlhšie zo zelených listov je, že nakrájané lístky natlačíme do fliaš a zalejeme kvalitným olejom. Dbáme na to, aby neboli vzduchové bubliny a olej sa dostal medzi listy. Fľašky musia byť čisté a v chladničke vydržia pomerne dlho.
Dá sa vyrobiť aj tinktúra, kde nakrájané lístky zalejeme kvalitným cca 40% liehom a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Potom precedíme a užívame denne 10 kvapiek.
Na liečebné účely sa môže použiť aj variant, kde nadrobno pokrájané lístky prevaríme s kvalitným vínom, osladíme medom a po dúškoch popíjame.
Osoby s citlivým žalúdkom môžu nakrájané listy zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a precedené mliečko po dúškoch popíjať.
Alebo lístky jednoducho zalejeme ako čajík :-)
A ešte niečo: cibule cesnaku medvedieho sa používajú ako cesnak kuchynský.

Teraz sa pozrieme, ako môžeme obohatiť naše jedlá s medvedím cesnakom:

Smoothie
Veľkej obľube sa tešia smoothie, kde do mixéra dáme celé ovocie, zeleninu a rôzne bylinky. Medvedí cesnak môže byť zaujímavým obohatením.
Smoothie ako pre medveďa :
medvedí cesnak,  jabĺčko, citrón, med, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.
medvedí cesnak, ananás, banán, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.

Nátierky
Či už dáme zelené rezance listov na chlebík s maslom alebo na obľúbenú nátierku, získame zdravú variantu. Môžeme napríklad dochutiť Cottage syry alebo tvaroh.
Cottage s avokádom a medvedím cesnakom: kelímok syra, jedno avokádo, malá cibuľka a  medvedí cesnak (nešetríme) nakrájaný na malé časti. Premiešame vidličkou.
Syrová nátierka: strúhaný syr (ľubovoľný- najradšej mám gorgonzolu), kyslá smotana, medvedí cesnak,  prípadne mladú cibuľku a soľ. Ingrediencie mixujeme na hladkú zelenú nátierku.
Vajíčková, avokádová, rybacia...

Ak máte obľúbenú horčicu, môžete ju vylepšiť medvedím cesnakom a zároveň máte vyriešené ako uchovať blahodarné účinky čerstvých lístkov.

Polievky:
Stačí ak našu obľúbenú polievku (zeleninovú, mäsovú, mliečnu) posypeme čerstvými lístkami. Alebo pridáme viac lístkov pred koncom varenia priamo do polievky.
Mliečna polievka s medvedím cesnakom a zemiakmi:
Do vody dáme variť zemiaky a malú cibuľku. Keď zemiaky sú mäkké pridáme rezančeky medvedieho cesnaku (nešetríme) , mlieko, podľa potreby zahustíme múkou. Dochutíme smotanou a soľou.

Zeleninová polievka: koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak uvaríme do mäkka a cca 5 min. pred  koncom pridáme zväzok medvedieho cesnaku aj s cibuľkou. Na tanieri ozdobíme čerstvými rezančekmi zelených listov.
Ďalšia obmena je s knedličkami s medvedím cesnakom.

Krémova polievka s medvedím cesnakom a mrkvou: zemiaky a mrkvu pokrájame na menšie kocky a restujeme na masle. Pridáme vodu a krátko varíme. Po čase pridáme aj medvedí cesnak.(nešetríme) a kyslú smotanu na dochutenie. Ponorným mixérom mixujeme do krémova.

Hlavne jedla:
Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku:   
Pesto1- Rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, slnečnicové semiačka,  orechy podľa chuti, olivový olej a trochou soli.
Pesto 2- rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, mandle, parmezán, olivový olej, soľ, čierne korenie

Halušky s medvedím cesnakom a syrovou omáčkou.
Halušky- múka, medvedí cesnak (pyré), vajíčko.
Syrová omáčka: ľubovoľný syr nastrúhame a rozpustíme na panvici. Zalejeme smotanou a dochutíme bylinkami ( podľa ľubovôle). Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.
Hliva na cibuľke, omáčka z medvedieho cesnaku, knedle:
Hliva- na masle speníme cibuľku a pridáme hlivu nakrájanú na   rezančeky. Ošmahneme a necháme krátko dusiť. Dochutíme soľou, majoránkou a červenou paprikou.
Omáčka z medvedieho cesnaku- tesne pred varom dáme do vody nakrájaný medvedí cesnak, trošku múky a kyslej smotany. Ponorným mixérom jemne premixujeme a necháme omáčku zovrieť. Dochutíme. Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.

Lasagne s tvarohom a medvedím cesnakom.
Rezance z medvedieho cesnaku primiešame do tvarohu a dochutíme soľou a čiernym korením. Do vymasteného pekáča vrstvíme predvarené cesto s tvarohom. Na poslednú vrstvu naukladáme listy medvedieho cesnaku a ako poslednú vrstvu dáme kyslú smotanu. Upečieme do ružova.


Šaláty
medvedí cesnak, čierne olivy a sušene paradajky v oleji
medvedí cesnak, reďkvička, sušené paradajky v oleji, Feta