Aký samoopaľovací krém?

Pýtali ste sa ma, že aký mám názor na samoopaľovacie prípravky.  
Rozhodne opálená pokožka vyzerá zdravšie a mladšie, postava pôsobí štíhlejším dojmom, pomarančová koža je menej viditeľná. Nie stále vieme získať opálenie prirodzeným spôsobom. Výnimočne je možné siahnuť po takomto prípravku. Ale aj vtedy starostlivo vyberajme a čítajme zloženie.

Moderné, pre kožu bezpečné samoopaľovacie prostriedky vyvolávajú sfarbenie iba najvrchnejšej vrstvy pokožky. Sfarbenie vrchnej vrstvy nezáleží na prirodzenej farbe pokožky, ale od hrúbky rohovinovej vrstvy.

Ale!
Ak v samoopaľovacom prípravku je dužina z aloe vera, svojou prirodzenou penetráciou preniká hlboko.
Chcela by som odporučiť konkrétny výrobok, ktorý stimuluje sfarbenie kože, tzv. dihydroxyacetónom (DHA) získavaným zo zeleniny, hlavne z cukrovej repy. Vznikajú hnedé sfarbené častice, veľmi sa podobajúce tým, ktoré vznikajú pri prirodzenom opaľovaní. Hlbší prienik a rovnomerné rozloženie samoopaľovacieho prostriedku dodáva trvalejšie sfarbenie, ako v prípade iných krémov, ktoré pôsobia iba na povrchu. Dužina z aloe vera tiež chráni kožu pred vysúšaním.

Peeling
Aby ste dosiahli čo najlepší výsledok, dajte si pred použitím kúpeľ, alebo sprchu a poriadne vypeelingujte celé telo a zbavte ju odumretých buniek. Vďaka tomu nebude pokožka vstrebávať na niektorých miestach viac krému a nevzniknú škaredé fľaky.

Dosucha!
Dôležité je pred nanášaním krému pozorne vysušiť všetky kvapôčky vody na tele, ktoré tu zostali po sprchovaní. Krém by sa rozdielne strebával.

Lakte, kolená a členky
Použite jeden z našich hydratačných krémov na kolená, lakte a členky. Na týchto miestach je viac kože, a tak sa nestane, že budú po stmavnutí krému tmavšie ako ostatné plochy tela! Pri nanášaní je lepšie začať s menším množstvom krému a postupne pridávať v tenkej rovnomernej vrstve. Opakujte každých 4 až 5 hodín, až kým nedosiahnete požadovanú farbu opálenej pokožky.
Po natretí pokožky si ihneď dôkladne umyte ruky.

Dobrá správa
Rýchlo sa vpije do pokožky, takže o malú chvíľu si môžete dať voľné oblečenie. Špeciálna receptúra samoopaľovacej emulzie na báze aloe ošetrí vašu pokožku s ďalšími hydratačnými látkami a navyše vaša pokožka získa rovnomerné zlatisté zafarbenie bez pôsobenia slnečného žiarenia!


Teraz vám už len stačí poodhaliť svoje hnedé nohy, ženský dekolt a mužskú hruď. S výsledkom určite budete spokojní!!!

Spoľahlivá ochrana pokožky v lete

V tomto článku by som chcela priblížiť naše skúsenosti a odporúčania ako používať prípravky Forever v lete. V prvom rade je potrebné vyzdvihnúť vhodnú prípravu pokožky.

Ochrana pokožky zvnútra:
 Jednoducho povedané, zatiaľ čo opaľovací krém chráni vašu pokožku zvonku, betakarotén zasa zvnútra
Na to, aby sa do vášho organizmu dostal, máte dve možnosti. Prvou z nich je príjem ovocia a zeleniny, v ktorých sa nachádza vo zvýšenom množstve. Ide hlavne o rebarboru, špenát, melón a tiež mrkvu. Druhou možnosťou je, že ho budete prijímať v tabletkách. Vynikajúcim výživovým doplnkom tohto druhu pre zrak a zdravú pokožku je A-BETA-CARE

Ochrana pokožky zvonka:
Niektoré poškodenia pokožky spôsobené škodlivým žiarením zostávajú po celý život a predstavujú nebezpečenstvo komplikácii. Opaľovací prípravok ALOE SUNSCREEN (krém alebo sprej) je jedinečný v tom, že obsahuje stabilizovaný gél z aloe vera ako svoju primárnu zložku. Je špeciálne vyvinutý na ochranu kože pred škodlivými ultrafialovými lúčmi s faktorom 30.
Ak sme neboli opatrní, v tomto prípade slnkom spálené miesta najskôr dôkladne postriekame bylinným sprejom prvej pomoci - ALOE FIRSTom, necháme pôsobiť asi 10 minút a prekryjeme ALOE VERA GELLY.
Na hlboké spáleniny, keď hrozí riziko infekcie kože  aplikujeme ALOE PROPOLIS CREME

Aby sme eliminovali nepriaznivé účinky UV žiarenia na pokožku, doprajme jej čas a možnosť, aby sa   aspoň z časti zregenerovala. Preto po ukončení slnenia sa najskôr dôkladne umyte vlažnou vodou s tekutým mydlom z Aloe vera, ALOE LIQUID SOAP alebo gélom do kúpeľa, ALOE BATH GELÉE a na osušenú kožu naneste hydratačný krém z Aloe vera, ALOE LOTION alebo ALOE MOISTURIZING LOTION.

ÚČINOK ALOE VERA NA KOŽU
účinok je komplexný:
-aloe penetruje hlboko do kože a súčasne kožu zvlhčuje, regeneruje, vyživuje a čistí
-pôsobí ako biostimulátor, pridaním iných substancií sa tieto účinky zvýrazňujú
-obsahuje methionin, látku, ktorá je veľmi účinnou ochranou voči všetkým druhom žiarenia
-antrachinóny pri povrchovom pôsobení absorbujú UV žiarenie a inhibujú   tyrozinázovú aktivitu, redukujú tvorbu melanínu a tým i všetky sklony k nadmernej pigmentácii, čo je vlastne podstatou prevencie rakoviny kože
-prostredníctvom lipozómov (transportný systém aktívnych látok) sa aloe vstrebáva do hlbších vrstiev pokožky a účinkuje dlhodobo, to znamená že regeneruje, ochraňuje a omladzuje organizmus

viac TU

Keďže primárnou zložkou horeuvedených produktov je aloe vera, poskytujú spoľahlivú ochranu pokožky (nielen) v lete!


aloe vera

Extra dávka energie

Energetické nápoje veľmi nemusím, ale ak občas potrebujem extra dávku energie, siahnem po prírodnom energetickom nápoji FAB.
Napríklad dnes som si rozmixovala jahody a zaliala týmto nápojom s patentovanou zmesou adaptogénnych rastlín.

Rastlinné adaptogény  boli do roku 1990 súčasťou väčšiny TOP SECRET produktov, využívaných elitnými ruskými športovcami v príprave na vrcholné európske a svetové športové podujatia - vrátane Olympijských hier.
Dnes sa môžeme tešiť z blahodarných účinkov týchto bylín všetci.

Pozrime sa na byliny v  nápoji zblízka.

Eleutherococcus senticosus /  Všehojovec štetinatý koreň a listy / sibírsky ženšen

Všehojovec  vykazuje významné adaptogénne účinky prejavujúce sa v schopnosti organizmu lepšie sa prispôsobiť všetkým nepriaznivým zmenám prostredia, najmä zmenám stresovým. Jeho mimoriadne pôsobenie objavili až v minulom storočí bádatelia z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí robili výskum liečivých rastlín. V tajgách Ďalekého východu našli rastlinu miestnymi obyvateľmi nazývanú čertov ker pre jeho mimoriadne ostré, pevné ostne a tvorbu ťažko priechodných porastov. Všehojovec je v podstate stimulátorom organizmu, pôsobí hlavne ako rastlinné tonikum, adaptogén a harmonizátor. Ako adaptogén nešpecificky zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti záťaži - stresu (fyzickému, psychickému, chemickému ai.), schopnosť vyrovnať sa ľahšie so škodlivinami alebo nepriaznivými podmienkami prostredia. Prispieva k vytvoreniu súladu medzi duševnou a telesnou činnosťou, k zvýšeniu schopnosti koncentrácie, telesnej výkonnosti a odolnosti a umožňujú prekonať únavu a stres. 

Aralia Mandshurica/ Aralia mandžuská
Aralia mandžuská je rozšírená v oblasti Ďalekého východu. Stimuluje a tonizuje centrálny nervový systém, zlepšuje kapacitu pľúc, odstraňuje únavu, depresie, znižuje cholesterol a tlak. Uľahčuje vytriezvenie z opitosti po predávkovaní alkoholom. Pri silových športoch je používaný ako doplnok, ktorý tonizuje priečne pruhované svalstvo.
Má adaptogénne vlastnosti.

Rhaponticum carthamoides / Maralový koreň
energia
Maralový koreň je trváca, divoko rastúca bylina pôvodne pochádzajúca zo studených oblastí Ďalekého východu. Vylúhovaný výťažok koreňa využívali už staré prírodné liečiteľstvá pri odstraňovaní únavy a celkovej slabosti. Domovom tejto rastlinky je východný Kazachstan, Mongolsko a územie ťahajúce sa až k Bajkalu. Dospelá rastlina sa podobá na bodliak so svetlo fialovým kvetom. Vo výťažku sa nachádzajú biologicky aktívne látky, označované tiež ako harmonizátori, ktoré prispievajú k vytvoreniu súladu – harmónie medzi psychickou a fyzickou činnosťou. Na organizmus majú tonizujúci – povzbudzujúci účinok. Ďalej sú  prítomné saponíny, triesloviny, flavonoidy, minerálne látky i vitamíny. V súčasnosti sa stáva čoraz vyhľadávanejšou adaptogénnou bylinou, lebo zvyšuje celkovú odolnosť organizmu, pôsobí antidepresívne, pomáha pri bolestiach hlavy, poruchách spánku i nervovom podráždení

Rhodiola rosea / Rozchodnica ružová  / ruža hôr
Rastie predovšetkým vo vysokohorských oblastiach bývalého ZSSR (južná Sibír, Ural, Zabajkalsko), Mongolska, Číny, západnej a strednej Európy a Balkánu.  Na Slovensku ju nájdeme v Tatrách a v Malej Fatre, je však zákonom chránená. Má celý rad liečebných vlastností. Zlepšuje pamäť, zvyšuje odolnosť organizmu v prípade fyzickej záťaže, prospieva srdcu, lebo znižuje množstvo stresových hormónov, normalizuje krvný tlak, vyrovnáva hladinu krvného cukru a hladinu cholesterolu v krvi, má silný antioxidačný účinok, to znamená, že je prevenciou rakoviny. Ak by toto všetko ešte nestačilo, Rhodiola je aj prírodnou viagrou pre obe pohlavia. 

Schizandra / klanopraška čínska
Schizandra je známa najmä v tradičnej čínskej medicíne ako rastlina s výrazne tonizujúcimi účinkami, ktoré sú známe už od 5. storočia nášho letopočtu. Vyskytuje sa na Ďalekom východe, v Číne, Kórei, Japonsku. Čínske cisárske rody ju používali na zachovanie mladistvého vzhľadu, kláštorní mnísi na zvýšenie koncentrácie a ťažko pracujúci na odstránenie únavy. Schizandra čínska obsahuje široké spektrum organických kyselín, napríklad kyselinu vínnu, jablčnú, citrónovú, jantárovú a pod. Jej zložkou sú aj cukry, vitamín C a flavonoidy. V semenách je obsiahnutý olej, ktorý obsahuje steroly, tokoferoly, farmakologicky účinné lignany a minerálne látky ako napríklad draslík, vápnik, síra, horčík, sodík, či železo. Plody pôsobia ako silný stimulant a tonikum. Užívajú sa pri zvýšenej fyzickej aktivite, k povzbudeniu, pri depresiách. Plody schizandry majú tiež dobré antioxidačné účinky na ľudský organizmus. Adaptogénna Schisandra zlepšuje prenos kyslíka k jednotlivým bunkám tela  preto pravidelné užívanie  udržiava pleť jemnú, pevnú a žiarivú, myseľ pokojnú a bystrú a telo v kondícii. Pomáha pri budovaní svalovej hmoty – zlepšuje využitie kyslíka vo svaloch, čo znamená možnosť cvičiť tvrdšie a s rýchlejším zotavením. Navyše nie vždy legálne postupy na rast svalstva (konkrétne užívanie anabolických steroidov) zaťažujú pečeň, a tak je tu ďalší dôvod prečo brať Schizandru.

A nemôže chýbať ani aloe vera !

Agát


Včera som sa vybrala s manželom na prechádzku. Už z diaľky nás opantala vôňa agátu. Neodolali sme a natrhali malé množstvo...tak na jednu dávku chutného sirupu. A taktiež do vázy.

1 dávka:
20- 30 kusov agátových strapcov ( aj viac)
1 l. vody
1 kg cukru (trstinový)
1- 2 kusy citrónu
kyselina citrónová ( ak chceme uskladniť dlhšie)  podľa chutí. Môžeme nahradiť citrónom.

Ja robievam sirupy z kvetov nasledovne:
Najprv prevarím vodu s cukrom a tým mi odpadne zdĺhavé miešanie a ničenie vitamínov z bazy a z citrónu.
Do vychladenej ale ešte vlažnej vody pridám kyselinu citrónovú, kvety stiahnuté zo strapca, dobre poumývané a na kolieska nakrájané citróny ( najlepšie bio).
Nádobu prikryjem a nechám postáť 24 hodím. Občas premiešam. Potom precedím cez sitko alebo gázu.

Ak sa robí menšie množstvo, môže sa namiesto kyseliny citrónovej dať citrón. Sirup je tak vynikajúci, že sa vypije za pár dní a nestihne sa pokaziť.
Nalejem do fliaš a dám do chladničky.
Urobila som aj ľadové kocky, kde som do každej kocky dala zamraziť jeden kvietok.

Divo rastúce byliny a kvety


Divo rastúce byliny
Keď ešte v záhrade sejeme a sadíme, príroda nám dáva svoje prvé poklady vo forme divo rastúcich rastliniek. Len si predstavte, že niekoľko mesiacov konzumujeme mrazené, sušené, kvasené, zavárané, v pivnici uskladnené a z ďaleka dovezené potraviny.
A keď si prvý krát odtrhneme dary prírody plné živín, chlorofylu a čerstvej sily, naše bunky dostanú to najlepšie z najlepšieho.
Zaujímavé je to, že majú viac vitamínov a minerálov ako zelenina ktorú pestujeme v záhradkách.
Na čo sa môžeme tešiť pri jarnej prechádzke prírodou?
Je toho veľmi veľa, tie s ktorými mám skúsenosť sú medvedí cesnak, žihľava, hviezdica prostredná, podbeľ liečivý, prvosienka jarná, púpavalekárska, praslička roľná, materina dúška a iné.
Divo rastúce bylinky a púčiky môžeme konzumovať celý rok. Robíme z nich šaláty, prívarky, omelety a vieme ich odložiť aj na zimu.

Jedlé kvety
Málokto by čakal, že kvety sú nie len krásne ale aj veľmi výživné. Obsah bielkovín, tukov, sacharidov a vitamínov sa veľmi nelíši od bežne konzumovaných častí rastlín. A obsahujú niečo navyše, látky s antioxidačnými účinkami ako napríklad fenoly a karotenoidy.   
Vracajú sa do jedálnička moderného človeka buď ako chuťové delikatesy, dekorácia slávnostných jedál alebo ako nový stravovací trend živej stravy.
Kvety sa podávajú v čerstvom stave. Ich životnosť vieme predlžiť tak, že buď ponoríme do studenej slanej vody alebo dáme kandizovať.  Drobné kvety vieme zamraziť do ľadových kociek.
Niektoré jedlé kvety zeleniny som konzumovala bez toho, že by som si to uvedomovala.
Boli to nerozkvitnuté kvety, napríklad artičoky, brokolice, karfiolu. A z niektorých som pripravovala sirupy: púpava, baza.
Jedlých kvetov je veľmi veľa. Niektoré z nich: nechtík lekársky, chryzantéma, ruže, topoľovka, karafiáty, sedmokráska, hluchavka, prvosienka, levanduľa, harmanček, agát, lipa, jazmín, mäta, pomarančovník, kapucínka, fialka, sirôtka....
Teší ma, že čoraz viac ľudí začína používať bylinky a iné dary prírody.
Zberajme len to, čo poznáme. A iba toľko a tie časti, koľko spotrebujeme. Vyhľadávajme čerstvé a zdravé rastlinky, ďaleko od ciest a závodov.
Sušíme ich v dobre vetranej miestnosti, rozložené v tenkej vrstve.

Keď čas plynie...

Kým je človek mladý a plný sily, problémy staroby až tak veľmi nevníma.
Ale čas plynie pre každého z nás a v procese starnutia prekonávame rôzne telesné zmeny.
Mení sa koža, kardiovaskulárny systém, pľúca, obličky, nervový a endokrinný systém, klesá imunita a znižuje sa zmyslové vnímanie (starí ľudia horšie vidia, počujú...). Zhoršuje sa pamäť, koncentrácia a menia sa osobnostné rysy.

Najčastejšie ochorenia vyskytujúce sa u seniorov
• kardiovaskulárne ochorenia (ischemická choroba srdca – bolestivá a nebolestivá forma, hypertenzia, náhle cievne príhody mozgové a ich následné stavy, ischemická choroba dolných končatín, chlopňové chyby)
• malígne ochorenia (kolorektálny karcinóm, karcinóm pľúc, karcinóm prsníka, karcinóm uteru, hemoblastózy)
• choroby metabolizmu (diabetes mellitus, osteoporóza)
• choroby pohybového aparátu a neurologické ochorenia
• mentálne ochorenia
• infekčné ochorenia (chrípka, pneumónie)
• postihnutie zmyslových orgánov (zrak, sluch, reč).
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Výživa
O výžive na blogu som sa zmienila niekoľkokrát. Je dôležitá hlavne ako prevencia ale zohráva významnú úlohu aj v starostlivosti o starého človeka.  Správna výživa významne ovplyvňuje celkový stav organizmu: telesnú a duševnú výkonnosť, odolnosť k infekciám, lepšie zvládnutie stresu, rýchlejšie hojenie rán.

Moja skúsenosť je taká, že vo vyššom veku zle trávi, nechutí až tak jedlo. Preto dôraz dávame na kvalitu a nie na kvantitu.
Zvýšená chorobnosť v tomto štádiu života zvyšuje nároky na príjem bielkovín a ich kvalitu. Častý nedostatok vitamínov a minerálov je spôsobený ich zhoršeným vstrebávaním.
U seniorov sa veľmi často stretávame s dehydratáciou ( odvodnením). Vyšším vekom sa stráca pocit smädu. Zlým zavodnením organizmu sa zvyšuje riziko trombóz, zápchy. Dehydratácia spôsobuje nepríjemný pocit v ústach, častejší výskyt infekcie močových ciest, vyvoláva zhoršené prekrvenie mozgu čo spôsobuje zmätenosť. Dôležité je teda pravidelné popíjanie nápojov v priebehu celého dňa, minimálny príjem tekutín by mal byť 2000 ml za 24 hodín.

U seniorov je takmer nemožné prijať dostatočné množstvo potrebných živín a preto je nutné dopĺňať ich vo forme suplementov.


GINKO 
S ginkom mám veľmi dobré skúsenosti a doporučujem nielen seniorom ale všetkým, komu trošku "slabšie páli"

- jedinečné mozgové tonikum, zlepšuje pamäť
- zrýchľuje metabolizmus, cirkuláciu a výmenu kyslíka v organizme
- má antioxidačné vlastnosti
- zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu
- podporuje prestavbu buniek a produkuje energiu
- bráni znakom predčasného starnutia


ALOE VERA 
Vedecké výskumy dokazujú, že aloe vera má veľmi bohaté zloženie . Ingrediencií má viac než 200. Preto ju používame hlavne na harmonizáciu celého organizmu. Aloe nemá cieľový orgán, ako je to u liekov. Dostane sa ku každej bunke, kde pôsobí svojimi účinkami, ktoré sú pozoruhodné. Pomáha nášmu telu, aby sa liečilo samo a to bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov. Preto je vhodné užívať ho takmer pri všetkých ochoreniach.
- detoxikuje – aloe očisťuje organizmus od škodlivých látok
- harmonizuje – vyrovnáva nerovnováhy v organizme
- regeneruje bunky a obnovuje funkciu orgánov
- zvyšuje imunitu – bunečnú aj protilátkovú
- výživa na bunkovej úrovni – telo si vyberie čo potrebuje (aloe obsahuje všetky vitamíny vrátane B12, okrem vit.D, minerály a stopové prvky, živé enzýmy, aminokyseliny , a iné, spolu okolo 280 látok)
- zvyšuje vitalitu a schopnosť znášať psychickú a fyzickú záťaž
- protialergický účinok – prírodné antihistaminikum
- protizápalové účinky celkové aj lokálne
- tlmí a odstraňuje bolesť
- zabíja vírusy, baktérie, plesne, dokonca kvasinku Candida albicans, ale nepoškodí baktérie, ktoré naše telo potrebuje
- urýchľuje hojenie rán, popálenín, hojenie je rýchle bez jaziev
- znižuje krvácanie

PROBIOTICKE BAKTERIE 
- spomaľujú množenie chorobných baktérií
- vytláčajú nežiadúce baktérie z tráviaceho traktu
- ochraňujú črevný trakt pred zachytením škodlivých mikroorganizmov


OMEGA 3-9
- znižuje hladinu nepriaznivého LDCH, upravuje hladinu triglyceridov v krvi
- znižuje cholesterol
- ochraňuje oči
- bráni ochabnutiu svalstva
- pomáha pri zmenách v správaní


Pripútanosť na lôžko, preležaniny.
Na ošetrenie poškodenej kože následkom preležanín, otvorených vredov predkolení a iných lézií kože použiť aloe šťavu (sprej prvej pomoci) opakovane - niekoľkokrát denne nastriekať na poškodené miesto.
• Aloe krém s propolisom aplikovať na zapálené, hnisavé rany
• Aloe želé použiť na prekrývanie rán ako "tekutého obväzu"
• Napätú, háklivú kožu natierať Aloe zvlhčujúcim krémom
• popraskané bolestivé miesta neporušenej kože natierať Aloe hydratačným krémom
• Aloe hrejivý krém alebo Aloe s MSM zložkou použiť ako masážne krémy pri bolestiach svalov


Kvalitný život si však možno udržať aj v tejto etape života...veď staroba je prirodzenou súčasťou ľudského života a treba sa naň pripraviť.