Pšeno

Pšeno je neutrálnej chuti a preto sa hodí  na prípravu sladkých aj slaných jedál. Medzi obilninami má prvenstvo v tom, že je zásadité. Je ľahko stráviteľné, výživné a neobsahuje lepok. Má vysoký obsah železa a ďalších minerálov a vitamínov.
pšenové rizoto

Pšeno pred prípravou dobre umyjeme a sparíme horúcou vodou. Stratí sa jemná horká chuť, ktorá napríklad mne nevadí. Zalejeme asi 1,5 násobným množstvom vody a varíme cca 15 min. Necháme dôjsť pod pokrievkou.
Cibuľku a cesnak popražíme na olivovom oleji. Pridáme nahrubo postrúhanú mrkvu, petržlen, cukety a huby. Krátko podusíme, dochutíme soľou a kurkumou. Odstavíme a pridáme hrsť čerstvej petržlenovej vňate. Pšeno zmiešame so zeleninovo-hubovou zmesou. Posypeme syrom.
Jedli sme k tomu kvasené cukety :-)

Suroviny: pšeno, cibuľa, cesnak, olivový olej, mrkva, petržlen, cuketa, huby, soľ, kurkuma

Ďalšie spôsoby použitia:
Ako príloha k jedlám (namiesto ryže) alebo ako samostatné jedlo s ľubovoľnou zeleninou, hubami, syrom...
Miesto cestovín do polievok.
Na sladko s ovocím, s domácim džemom, čokoládou, medom.

Nákyp s ovocím alebo ako základ sladkých koláčov.

Cícer

Cícer ako strukovina obsahuje veľa bielkovín. Ale taktiež je plná vitamínov a minerálov. Obsahuje hodnotnú vlákninu a dobra správa je, že zo strukovín najmenej nafukuje.
Vďaka lahodnej orieškovej chuti sa stáva čoraz  obľúbenejšou strukovinou.

Cícerová kaša
Prebratý suchý cícer poriadne prepláchneme vodou a necháme ho do druhého dňa namočiť vo vode.
Na druhý deň ho varíme do mäkka spolu s bobkovým listom, cesnakom a malou cibuľkou. Bobkový list vyberieme a uvarený cícer rozmixujeme ponorným mixérom. 
Podľa chuti  posolíme, ochutíme čiernym korením a majoránkou. Môžeme pridať maslo alebo lyžicu kyslej smotany.

Kaša je veľmi sýta, stačí ak ju ozdobíme osmaženou cibuľou a zajedáme krajcom čerstvého chleba.

Suroviny: cícer suchý, cibuľa, cesnak, majoránka, korenie mleté čierne, bobkový list, soľ