"Elixír" podľa Savinského

Blahodarné účinky aloe vera poznám a využívam viac ako 12 rokov.
Kupujem od najväčšieho a najspoľahlivejšieho pestovateľa, od firmy Forever Living Products.
Napriek tomu ma lákalo vyskúšať „elixír“  podľa ruského liečiteľa,  doktora Savinského. Úspešne používal aloe pri liečbe rôznych ochorení. Pekné výsledky mal aj pri liečbe onkologických pacientov. 

Treba si uvedomiť, že rastlinka z kvetináča nikdy nebude mať tie živiny, ako rastlina pestovaná na plantážach za ekologických podmienok. Ale keďže som mala doma stále viac a viac rastliniek, tento rok som sa odhodlala na prípravu elixíru podľa nasledujúceho postupu:

Pred spracovaním rastliny niekoľko dní nepolievame, aby živiny boli v koncentrovanej forme. Najviac enzýmov obsahuje rastlina stará 4 až 6 rokov.



300 g čerstvej aloe pomelieme spolu so šupkou ( takto je v pôvodnom recepte). Ja som použila viac dužiny (šupku som odstránila filetovaním) a prihodila som do zmesi pár celých listov. Všetko som premixovala ponorným mixérom.
500g včelieho medu
700 ml prírodného vína z červeného hrozna
200 ml konzumného liehu  ( alebo kvalitnej domácej pálenky)
V niektorom recepte som našla aj 500 g čakanky.

Jednotlivé zložky sa zmiešajú, zmes sa naleje do fľaše a uloží sa to na tmavé (fľašu som obalila alobalom), chladné miesto (nie do chladničky)  na 7 dní. Potom sa zmes precedí a plní sa do fliaš, ktoré držíme v chladničke. 
Ako používať:
5 dní 3x denne 1 čajovú lyžičku dve hodiny pred jedlom.
ďalšie dní 3x denne  1 polievkovú lyžicu pred jedlom



Ako som už vyššie spomínala, na liečebné účely používame stabilizovanú čistú šťavu z aloe. Tento chutný a liečivý elixír pijeme, keď chceme potešiť aj chuťove bunky :-)
Na zdravie!

Záleží na strave?

Je vôbec možné, aby sme boli zdraví? Aby sme sa dožívali vysokého veku bez hltania tabletiek a bez  bolestí?

Veda o výžive je pomerne mladé odvetvie, ale takmer všetky výskumy smerujú k jednému záveru: vhodná strava vie zabrániť vzniku zdravotných problémov alebo zmierniť ich príznaky.


Naše bunky odumierajú a sú neustále nahradzované novými v závislosti od našej stravy. V závislosti od "stavebného materiálu"!
Telo sa mení a je takmer úplne vymenené počas siedmych rokov.
Som presvedčená, že ak vynecháme z našej stravy to, čo škodí a zvýšime konzumáciu prospešných živým, naše telo sa nám odvďačí.
Na výstavbu a správnu činnosť organizmu sú nevyhnutné živiny. Niektoré si telo vie vytvoriť a niektoré nie. Tie musíme dodať kvalitnou a pestrou stravou.

Hlavne rodičia by si mali uvedomiť, že akú budúcnosť pripravujú svojím deťom.
Viem, že každý rodič chce pre svoje deti to najlepšie.
Ale čo je najlepšie?
Vidieť radostné očka a blažený úsmev dieťaťa nad veľkou „kinderčokoládou“ alebo znášať posmešné poznámky známych, že vaše dieťa zase chrúme mrkvičku?
Nič sa nestane, ak občas dáme deťom aj to nezdravé. Len nezotrvajme v ilúzii, že dávame deťom dobrôtku plnú kvalitného mlieka, celozrnných obilnín a hodnotných vitamínov.
Študujme zloženie a nechajme sa viesť intuíciou. Kupujme suroviny a pripravujme vlastné jedlá.
Neľutujme čas, je to naša najlepšia investícia.

Ak máme pocit, že napriek našej snahe niečo zo stravy chýba, môžeme siahnuť po suplementoch. Ale aj tie starostlivo vyberajme.
Ja som kedysi doplnky výživy dávala do jedného vreca s liekmi. Všetko som odmietala, veď príroda nám dáva dostatok všetkého. Dnes už mám inú skúsenosť. Rozlišujem medzi syntetickými vitamínmi (sú záťaž pre náš organizmus) a výťažkami z liečivých bylín. Tie nám v koncentrovanej podobe vedia dať armádu bojovníkov.

Kvalitná strava a prírodne doplnky nech sú našou medicínou.

Viac ako multivitamín

Je vôbec možné vtesnať 55 živín do jednej tabletky?

Forever daily

je plný bioflavonoidov a antioxidantov . Vďaka tejto rozmanitosti máme v rukách výživový doplnok pre efektívnu elimináciu rôznych typov radikálov.
Forever daily poskytuje spoľahlivú výživu, ktorá sa dostane až k bunkám. Je to zabezpečené mikronizáciou a Aloe oligosacharidovým komplexom.

AOS poskytuje účinnú zmes pre bunkovú výživu. V komplexe sú živiny namiešané s aminokyselinami (ľudský organizmus má viac receptorov na vstrebanie aminokyselín) a s aloe polysacharidmi ( aloe zlepšuje vstrebateľnosť živín väzbovou kapacitou svojich polysacharidov). 

AOS komplex:

diglycinát vápenatý, diglycinát horečnatý, citrusové bioflavonoidy , aloe vera gél, hesperidín, koenzým Q10, karotenoidy ( luteín, lykopén, zeaxantín.)

Ďalej obsahuje vitamíny a minerály v ideálnej dávke, v ideálnom tvare, vo vyváženom pomere + ich kofaktory:

Vitamín A (beta-karotén), vitamín C ( kyselina L-askorbová), vitamín D (cholekalciferol), vitamín E (D-alfa-tokoferol), vitamín B1 (tiamínhydrochlorid), vitamín B2 (riboflavín), niacín (nikotínamid), vitamín B6 (pyridoxínhydrochlorid a pyridoxín-5’-fosfát), folát (kyselina pteroylmonoglutámová), vitamín B12 (kyanokobalamín), biotín (D-biotín), kyselina  pantoténová (D-pantotenát vápenatý), železo (diglycinát železnatý), jód (jodid draselný), zinok (diglycinát zinočnatý), selén (L-selenometionín), meď (diglycinát meďnatý), mangán (diglycinát mangánatý), molybdén (molybdénan sodný), chróm (pikolinát chromitý)
Minerálne cheláty sú pre telo oveľa lepšie vstrebateľné ako organické a anorganické formy. Chelátovu formu si vieme predstaviť ako minerál zovretý medzi aminokyselinami.
Minerály sú absorbované iba určitými receptormi, ale naviazané na aminokyseliny sa ich absorpcia zvýši niekoľkonásobne. Každá forma minerálov bola vybraná individuálne, aby zabezpečila 100% hustotu živín, aby nenarúšala pH a aby sa neovplyvňovala s inými živinami.

Za vyzdvihnutie  určite stojí patentovaná zmes ovocia a zeleniny

jablká v prášku, repa v prášku, červená paprika v prášku, paradajky v prášku, jahody v prášku, brusnice v prášku, acerola v prášku, kapusta v prášku,  špenát v prášku, cibuľa v prášku, mangostana v prášku, acai v prášku, černice v prášku, granátové jablká v prášku, čučoriedky v prášku, brokolica v prášku, kapusta v prášku, mrkva v prášku, tekvica v prášku, hrozno v prášku.
20 druhov ovocia a zeleniny sušené mrazom ( bleskové zmrazenie a odparenie vody vo vákuu). Táto technológia (lyofilizácia) zachováva takmer 100%  pôvodných živín aj arómu. Mnohé z látok majú antioxidačné účinky a dodávajú telu kľúčové živiny na bunkovej úrovni.

Prínos Forever Daily pre nás:       
Spoľahlivá ochrana pred voľnými radikálmi
Podpora imunity
Podpora buniek a spoľahlivá výživa celého organizmu



Tekvica

Tekvicová polievka
Je čas tekvíc a z nášho stola nemôže chýbať výborná oranžová polievočka. Tentoraz z maslovej tekvice.
tekvicová krémová polievka

Tekvicu najprv rozdelíme na štvrtinky (lepšie sa s ňou pracuje), vyberieme jadierka, ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Na masle restujeme cibuľku, cesnak a kúsky tekvice. Podlejeme vodou, pridáme balsamico alebo kvalitné víno a varíme do mäkka.  Tyčovým mixérom mixujeme do krémová, pridáme kyslú smotanu a vodu podľa požadovanej  hustoty.
Dochutíme soľou a čiernym korením, necháme zovrieť a podávame.
Na tanieri ozdobíme tekvicovými semiačkami.

Veľmi sa nám rozrástla kapucínka tak som ju použila na zdobenie. Kvety a listy majú výbornú „pikantnú“ chuť.
Suroviny: maslová tekvica, maslo, cibuľa, cesnak, víno, kyslá smotana, soľ, čierne korenie.


Tekvicové rizoto

Na masle podusíme cibuľku a tekvicu pokrájanu na malé kúsky. Pridáme ryžu a za stáleho miešania postupne podlievame vodou. Môžeme pridať malé množstvo bieleho vína a miešame, kým sa tekvica nerozvarí a tekutina nevstrebe do ryže. Keď je ryža akurát,  hrniec odstavíme, osolíme a okoreníme.
Malé množstvo tekvice prudko opečieme na masle, dochutíme roztlačeným cesnakom, soľou , korením a tymianom.

Hotové rizoto posypeme syrom.