Žerucha

Chutná a nenáročná bylinka, ktorú si môžete vypestovať v každej kuchyni.

žerucha
Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K,  z minerálnych látok draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm...a v neposlednom rade živé enzýmy a chlorofyl.
Celoročne, ale obzvlášť teraz, v tomto sychravom počasí  prospeje vystresovanému a vyčerpanému organizmu.
Prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov.

Má pikantnú, mierne štipľavú chuť, mne osobne najviac pripomína reďkovku. 
Nielen dochutí ale aj ozdobí nátierky, šaláty, polievky a omáčky. Domáci chlebík s maslom a žeruchou sa stáva luxusnou pochúťkou. Tepelne sa neupravuje.


Pestovanie je veľmi jednoduché. Stačí plytká miska so zeminou či vatou a nahusto posypať semienkami žeruchy. Žerucha potrebuje dostatok vlahy, preto podstielku udržujte stále vlhkú.

soja

Ryža s „mäskom“
V minulosti mi pri myšlienke  ryže so sójovým mäsom  prebehol mráz po chrbte. Ak ste na tom podobne, určite vyskúšajte tento recept a zmeníte názor.


Kvalitnú ryžu ani netreba špeciálne pripravovať. Ja som ju jednoducho uvarila v slanej vode a scedila.
Sójové kocky som pripravila podľa návodu. Pre istotu som vodu menila 2x J

Na olivovom oleji podusíme cibuľku. Pridáme sójové kocky a zelený hrášok (môže byť mrazený). A teraz nasleduje tajná ingrediencia: sušené paradajky, ktoré rozmixujeme  a pridáme do zmesi. Dodá neuveriteľnú chuť. Podľa potreby dochutíme soľou a oreganom.