Fialky

Vedeli ste o tom, že fialky sú jedlé a na liečenie sa používa celá rastlina?
Ja som sa zatiaľ sústredila iba na kvety.
Kandizované fialky ako jedlá dekorácia boli veľmi obľúbené vo viktoriánskej dobe. Svoj pôvod vraj majú v Toulouse (v meste fialiek).  Celé mesto každoročne zakvitne tisícami fialiek. Fialky sa však v tomto meste nielen pestujú, ale aj spracúvajú. Okrem dekoračných kandizovaných kvetov je možné zakúpiť fialkové cukríky, sirup, želé, likér, či parfum

Palacinky
Špaldovú múku, proteinový prášok (vanilka), vajíčko, rastlinné mlieko, vanilkový cukor a štipku morskej soli rozmixujeme. Palacinkové cesto nalejeme na panvicu a na surovú stranu poukladáme kvety fialiek. Opečieme aj druhú stranu. Palacinky ozdobíme ovocím.



Tvarohové kokosové guľky
Tvaroh roztlačíme vidličkou, pridáme proteínový prášok (vanilka), kokos, med, citrónovú šťavu a lupienky fialiek. Množstvo určujeme podľa chuti. Všetko spolu premiešame. Guľky obalíme v kokose a zdobíme fialkami.






Z fialiek sa dá  pripraviť čaj, tinktúra, ochutený olej aj ocot. Ja sa chystám fialky sušiť, kandizovať a pripravím aj likér

Likér
Na 1 pl čerstvých kvetov fialky použijeme 1 deci kvalitnej domácej pálenky. Po 4 týždňoch scedíme a dochutíme medom.

Sušenie - čaj
Pri zápaloch pľúc sa v minulosti používali kvety fialky tak, že sa 1 polievková lyžica kvetov preliala šálkou vriacej vody a nechala sa 10 minút vylúhovať.

Olej
Do 2 deci oleja  sa pridá hrsť  kvetov a nechá sa 7 dní v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom mieste vyluhovať. Po prefiltrovaní sa môže držať v chladničke. Používa sa na dochutenie šalátov ale aj na ukľudnenie  pokožky pri úpale.

Kandizované fialky
Potrebujeme  kvety vo výbornom stave, najčerstvejšie a plne rozkvitnuté. Fialky zľahka umyjeme pomocou vody v rozprašovači a necháme osušiť.

Metóda s cukrovým roztokom- minulého roku mi nevyšla. Vo vode rozpustíme dostatočné množstvo cukru a do tohto roztoku namáčame kvietky.

Metóda s vaječným bielkom
1 bielok z čerstvého vajíčka- jemný štetcom pretrieme kvety a posypeme práškovým cukrom.

Pozývam vás na moju novú stránku: www.beatazahumenska.sk kde nájdete ďalšie zaujímavé články o zdraví a kráse :-)