Antimikrobiálna rezistencia


zdravie
Dnes už nie je tajomstvom, že napriek moderným liekom a perfektným vyšetreniam súčasná medicína čoraz častejšie prehráva boj s chorobami.
Počuli ste už o superbakteriach?
Nie, nie sú to baktérie ktoré prileteli na meteoritoch, ani neunikli z neprebádaných hĺbok oceánov. Sú to celkom bežné baktérie, s ktorými sa denne stretávame. Baktérie, ktoré posledné desaťročia zmutovali a nezaberajú na nich antibiotiká.

Escherichia coli alebo E coli je jedna z najčastejších baktérií v tráviacom trakte (v črevách) každého z nás.  E coli je zvyčajne neškodná baktéria, niekedy však môže zapríčiniť infekcie, najmä infekcie močových ciest. V posledných rokoch bol hlásený zvýšený výskyt infekcií v dôsledku E coli rezistentnej súčasne voči mnohým antibiotikám. V nemocniciach je riziko, že E coli sa z čreva môže dostať do krvi napríklad pri operáciách alebo pri podaní injekcie. Potom môže zapríčiniť rôzne infekcie, napríklad infekcie močových ciest, zápal pľúc, infekcie krvi a infekcie v mieste chirurgického zásahu.

Staphylococcus aureus je bežná baktéria prítomná na koži a slizniciach zdravých ľudí. Ak sa dostane do tela, niekedy môže spôsobiť infekcie. Zvyčajne spôsobuje kožné infekcie a infekcie rán, ale môže spôsobiť aj pľúcne infekcie, infekcie na v mieste chirurgického zásahu, infekcie krvi, srdca, kostí a iné invazívne infekcie. MRSA, ktorý sa vyskytuje v nemocniciach, je zvyčajne rezistentný voči mnohým ďalším antibiotikám.

Antimikrobiálna rezistencia je čoraz väčší problém verejného zdravotníctva v nemocniciach a spoločenských komunitách a zväčšuje sa takmer vo všetkých krajinách.
WHO odhaduje, že iba v únii zomrie ročne asi 25 000 ľudí na komplikácie spôsobené odolnými bakteriami.
Je načase  začať brať vážne túto situáciu!!!!
V prvom rade sa zamyslíme nad zistením, že štáty s nižšou mierou rezistencie majú aj nižšiu spotrebu antibiotík. A zamyslíme sa aj nad tým, že prečo farmaceutický priemysel a ani lekári nehovoria o tom, že v prírode nájdeme pomoc.
Takže ak stav nie je život ohrozujúci, neberme antibiotiká a skúsme radšej liečbu starých mám alebo prírodne doplnky výživy (cesnak, propolis).