Propolis

propolis
Najsilnejšie antibiotikum, ktoré vzniklo v laboratóriách prírody je propolis.
Je živicová látka, ktorú zhromažďujú včely z kôry a pukov stromov. Väčšinou je tmavohnedý, ale môže sa vyskytovať v  rôznych odtieňoch. Táto mazľavá substancia je včelami používaná na upchávanie dier a prasklín vo včeľom úle. Zaujímavé je aj pomenovanie „pro“ (pred) a „polis“ (mesto) propolis, ktorý chráni úľ a včelstvo pred vonkajšou kontamináciou.
Za milióny rokov si baktérie nevedeli vypestovať rezistenciu (odolnosť) voči propolisu!

Veľmi účinne posilňuje obranný systém tela, regeneruje  a zlepšuje fyzickú odolnosť a výdrž. Môžeme ho podávať pri všetkých zápalových procesoch.
Propolis v závislosti od druhu včiel, ročného obdobia, rastlín a oblasti, kde včely žijú, obsahuje užitočné látky ako fenolové kyseliny, flavonoidy, éterické oleje, vosky, peľ, mastné kyseliny,  vitamíny a minerálne látky. Bežný propolis má asi 50 zložiek.

My ho doma používame hlavne ako prírodné antibiotikum bez vedľajších účinkov. Ničí baktérie, vírusy a plesne. Znižuje bolesť a horúčku.
Je nenahraditeľný pomocník pri bežných prechladnutiach, chorobách dýchacieho ústrojenstva, bolestiach v krku, pri zápaloch a infekciách.
Zmierňuje alergie – bioflavonoidy v propolise blokujú uvoľňovanie histamínov.
Pomáha pri chorobách z ožiarenia a zdá sa, že je nádejou pri liečbe nádorových ochorení.
Pomáha pri kožných problémoch, ako napr. pásový opar, kožné škvrny, popáleniny a odreniny. Čistí bunky a krvný obeh. Zabraňuje zápalom a infekciám ďasien.

Zaujímavosťou je, že propolis používal aj výrobca huslí Stradivari, a to na úpravu vzhľadu štruktúry dreva.:-)

Vyskúšajte propolis v tabletkovej forme.