Kváskový špaldový chlieb

TOP našej rodiny -  kváskový špaldový chlieb.

Kváskový špaldový chlieb
Príprava kvásku:
Hrnček špaldovej múky a hrnček vody zmiešame vo vhodnej miske, prikryjeme priedušnou utierkou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou. Kvások zrie prirodzeným spôsobom pár dní  (cca 3-5 dní) a vzniká kyselina mliečna. Tá ma priaznivý vplyv na naše trávenie a pH tráviacej sústavy.
Každý deň ho 2 až 3x premiešame. Po 3 dňoch máme silne nakyprený kvások s typickou kyslastou vôňou.

Príprava cesta:
Zmiešame 1kg celozrnnej špaldovej  múky, cca 0,5l teplej vody (meníme podľa potreby), kvások, lyžičku soli a rôzne semiačka podľa chuti. Cesto miesime cca 15 min.
Odoberieme malé množstvo cesta (ako vajíčko), pomúčime a odložíme, ako základ kvásku pre ďalšie pečenie. Vymiesené cesto necháme kysnúť hodinku a pečieme v predhriatej rúre pri 200 C.

Pred ďalším pečením odložené cesto (kvások) zalejeme hrnčekom vody a necháme stáť. Občas premiešame. Používame podľa predchádzajúceho postupu.

Možno zo začiatku bude pre vás nezvyklé, že takto vyrobený chlebík nezväčší o toľko svoj objem, je hutnejší. Ale bude vás tešiť fakt, že má lepšiu chuť, výživovú hodnotu a zabraňuje nadmernému množeniu kvasiniek v organizme.

Ako sme začali s pečením :-)