Imunitný systém


Naše telo deň čo deň bojuje s cudzorodými zárodkami. Preto musíme podporovať imunitný systém vhodnou životosprávou.
Existujú aj bylinky, ktoré sú naším pomocníkom v tomto boji.

Echinacea je liečivá rastlina severoamerických Indiánov a stala sa aj stredobodom pozornosti modernej medicíny vďaka svojim výnimočným vlastnostiam a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus.

Bojovní Siouxovia zaradili echinaceu medzi svoje posvätné rastliny a využívali aj jej posilňujúce účinky pred lovom a bojom. Dakotovia drvili na prach a sypali si ho do utŕžených rán, čo bránilo vzniku zápalov. Hojili ním i poštípania hmyzom či dokonca hadie uhryznutia.
Často žuli i čerstvé korene tejto krásne kvitnúcej rastliny.
Práve vďaka svojim žiarivým kvetom sa dostala echinacea i do Európy a dnes sa pestuje vo veľkom na popredných farmaceutických plantážach.
Medicína využíva liečivé vlastnosti predovšetkým dvoch druhov rodu Echinacea - Echinacea purpurea a Echinacea angustifolia. Oba druhy majú výrazne stimulačný účinok na lymfatický systém a obranyschopnosť organizmu.
V prvom rade stimulujú a posilňujú imunitný systém, teda prirodzenú schopnosť človeka brániť sa infekčným ochoreniam. Pomáhajú pri prevencii i liečbe akútnych i chronických zápalových ochorení, pri chrípkach, angínach, infekciách dýchacieho traktu, pri kožných a cievnych ochoreniach . Zabraňujú šíreniu infekcií, najmä vírusových. Pomáhajú aj v boji proti plesniam.
Echinacea hojí zápalové procesy, kŕčové žily i hemoroidy. Píše sa aj o jej protirakovinovom pôsobení. Po chemo a radioterapii pomáha regenerovať biele krvinky.
Používa sa aj pri odbúravaní pôsobenia návykových látok, najmä alkoholu, nikotínu a marihuany, ktoré výrazne oslabujú organizmus. Echinacea telo dokáže posilniť a pomôcť pri obnove telesnej a duševnej rovnováhy.
Nemá žiadne známe vedľajšie účinky.

Voduľka kanadská je rastlina rozšírená vo východných oblastiach Severnej Ameriky. Je 20 cm až 50 cm vysoká, trváca bylina s dlaňovito členenými listami. Má antibiotické vlastnosti. Voduľka pôsobí na funkčné poruchy žalúdka, gastritídu, chronickú zápchu, preťaženie pečene, cirhózu, dlhotrvajúce horúčky, problémy s maternicou, krvácanie po pôrode, a ďalšie. Vo vedeckých kruhoch diskutujú aj adstringentný (sťahujúci) účinok na slizniciach horných dýchacích ciest, tráviaceho traktu, močového mechúra a konečníka a kože.

Výťažok z hroznových jadierok neutralizuje a odstraňuje z organizmu škodlivé voľné radikály a zároveň regeneruje porušenú bunkovú blanu. Pomáha zabrániť uvoľneniu histamínu vyvolávajúcemu alergiu a obnoviť narušený imunitný systém.

Táto skvelá kombinácia je spoľahlivým pomocníkom na podporu imunity