Záleží na strave?

Je vôbec možné, aby sme boli zdraví? Aby sme sa dožívali vysokého veku bez hltania tabletiek a bez  bolestí?

Veda o výžive je pomerne mladé odvetvie, ale takmer všetky výskumy smerujú k jednému záveru: vhodná strava vie zabrániť vzniku zdravotných problémov alebo zmierniť ich príznaky.


Naše bunky odumierajú a sú neustále nahradzované novými v závislosti od našej stravy. V závislosti od "stavebného materiálu"!
Telo sa mení a je takmer úplne vymenené počas siedmych rokov.
Som presvedčená, že ak vynecháme z našej stravy to, čo škodí a zvýšime konzumáciu prospešných živým, naše telo sa nám odvďačí.
Na výstavbu a správnu činnosť organizmu sú nevyhnutné živiny. Niektoré si telo vie vytvoriť a niektoré nie. Tie musíme dodať kvalitnou a pestrou stravou.

Hlavne rodičia by si mali uvedomiť, že akú budúcnosť pripravujú svojím deťom.
Viem, že každý rodič chce pre svoje deti to najlepšie.
Ale čo je najlepšie?
Vidieť radostné očka a blažený úsmev dieťaťa nad veľkou „kinderčokoládou“ alebo znášať posmešné poznámky známych, že vaše dieťa zase chrúme mrkvičku?
Nič sa nestane, ak občas dáme deťom aj to nezdravé. Len nezotrvajme v ilúzii, že dávame deťom dobrôtku plnú kvalitného mlieka, celozrnných obilnín a hodnotných vitamínov.
Študujme zloženie a nechajme sa viesť intuíciou. Kupujme suroviny a pripravujme vlastné jedlá.
Neľutujme čas, je to naša najlepšia investícia.

Ak máme pocit, že napriek našej snahe niečo zo stravy chýba, môžeme siahnuť po suplementoch. Ale aj tie starostlivo vyberajme.
Ja som kedysi doplnky výživy dávala do jedného vreca s liekmi. Všetko som odmietala, veď príroda nám dáva dostatok všetkého. Dnes už mám inú skúsenosť. Rozlišujem medzi syntetickými vitamínmi (sú záťaž pre náš organizmus) a výťažkami z liečivých bylín. Tie nám v koncentrovanej podobe vedia dať armádu bojovníkov.

Kvalitná strava a prírodne doplnky nech sú našou medicínou.