Kapucínka

Minulého roku som ju pestovala prvý krát a už nikdy z našej záhrady nebude chýbať. 
Nie je len krásna a nenáročná, ale celá rastlina je liečivá.
Žlté a oranžové kvety kvitnú na popínavej rastline od júna do októbra  Jedlé sú listy, kvety, korene aj semená. Rastlinka má pikantnú chuť, podobnú žeruche.
Spestrí a dochutí nielen chlebík s maslom a šaláty, ale s kvetinkami môžeme dekorovať každé slané jedlo.  

Na zimu som urobila tinktúru. 
Fľašku som naplnila lístkami a kvetmi do plna a zaliala kvalitnou domácou pálenkou. Po troch týždňoch som tinktúru scedila, dala do menších fľašiek a uložila som na tmavé a studené miesto. 
Jej užívaním cca 20 kvapiek skrátime liečbu choroby a nemusíme siahnuť po antibiotikách.
Zo sušených listov sa dá pripraviť čaj alebo vlasové tonikum.