Celulitída

Pri pohľade na vyretušované krásky ženských magazínov len vzdychneme. Dá sa niečo urobiť s kilami navyše a celulitídou na zadku?
Celulitída trápi približne 90% žien. Sprevádza ženy odpradávna, ktoré s ňou bojovali už pred stovkami rokov. A nesúvisí s nadváhou. Je výsledkom životného štýlu.
Alternatívna medicína ju popisuje ako hromadenie odpadových látok v tkanivách.
V tukových bunkách sa tieto splodiny metabolizmu zadržiavajú, čo má za následok zväčšovanie ich objemu, a to sa napokon prejaví na povrchu kože. Výsledkom sú neestetické kopčeky pripomínajúce kôru pomaranča.

K liečbe celulitídy je treba vždy pristupovať komplexne .


Detoxikácia organizmu
Prvým predpokladom na začatie úspešného boja s celulitídou je zbaviť telo škodlivín, ktorými sme ho zásobovali doteraz. Nič lepšie ako aloe vera nepoznám.

Pitný režim
Piť dostatočné množstvo vody alebo bylinkového čaju. Ak nemáte pocit smädu odporúčam korenistý čaj s kvetmi aloe vera. Skúsenosti sú také, že po nich smädí a po 25 dennej kúre si vypestujete správne návyk.

Výživa.
Je dôležité obmedziť modernú stravu bohatú na vysoký obsah energie s nedostatkom vitamínov a minerálov. Potravinové doplnky racionálne dopĺňajú takúto stravu. Je dobré zamerať sa na jednu z hlavných príčin celulitídy – oslabené kapiláry. Voliť také doplnky výživy, ktoré zvyšujú prietok krvi v cievach, zvyšujú aktivitu lymfatických ciev a tiež zvyšujú odbúravanie tukov, ktoré sú pri obnove cirkulácie lepšie dostupné metabolickému spracovaniu. Začnite posilňovať cievny a lymfatický systém pomocou týchto výživných prostriedkov:
Aloe vera – je najúčinnejšie prírodné lymfokinetikum, detoxikuje organizmus, zlepšuje cievny systém, má priaznivý vplyv na kŕčové žily, a zároveň zásobuje telo živinami, ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, aminokyseliny a pod., ktoré zohrávajú veľký význam pri trávení potravy a zlepšení metabolických procesov.
Kombinácia gingka, reishi, schizandra, fo-ti – zlepšuje krvný obeh, čistí a zosilňuje cievy, výrazne zlepšuje periférne prekrvenie. Najnovšie výskumy dokazujú, že 75% žien, ktoré používajú gingko, vidí zlepšenie celulitídy.
Garcinia pomáha telu spaľovať existujúci tuk a pritom zabraňuje ukladaniu nového tuku. Znižuje pocit hladu. Pri spaľovaní tuku strácame i svalovú hmotu, preto spolu s Garciniou pridáme i cvičenia na posilnenie svalov.

Pohyb
podporuje aktívny odsun splodín metabolizmu z postihnutých častí. Doporučuje sa rýchla chôdza, aqua aerobik, rýchla jazda na bicykli, plávanie, tancovanie a rôzne posilňovacie cvičenia s dostatočným počtom opakovaní a malými záťažami pre formovanie postavy
Nahromadené toxické látky musia byť z tela odvádzané. Zlý krvný a lymfatický obeh je spôsobený hlavne sedavým zamestnaním a nedostatkom pohybu. Lymfa nemá svoju pumpu ako krvný obeh, preto je potrebné ju v tele rozpumpovať cvičením alebo masážou.

Masáž
Krúživými pohybmi si rozmasírujte celé telo. K masáži za sucha sa hodí masážna hubka z luffy. Masírujte sa od kolien hore po stehnách, bokoch až na brucho smerom k pupku, od končekov prstov na nohách až na brucho a od končekov prstov rúk cez paže až na ramená. Nikdy nemasírujte kŕčové žily. Naviac touto masážou prevediete ľahký peeling, ktorým odstránite odumreté bunky z povrchu pokožky a zároveň ju prekrvíte. Masážou sa môžu vpravovať do pokožky rôzne účinné látky obsiahnuté v kozmetických prípravkoch. Majú sa používať každý deň. Prípravky obsahujú látky, ktoré podporujú elasticitu a pevnosť steny podkožných ciev a kladne vplývajú na metabolizmus, podporujú očisťovanie od jeho splodín
Účinné a najčastejšie využívané sú masáže zamerané ma prekrvenie pokožky, ale i rôzne špeciálne masáže v odborne vyškolených kozmetických salónoch. Patria medzi ne napríklad ručné (manuálne) alebo prístrojové lymfatické masáže (lymfodrenáže).

Starostlivosť o pokožku
Každodenná starostlivosť spevňujúcimi prípravkami výrazne zlepší vzhľad pokožky. Nečakajte, že po týždňovom natieraní sa krémom budete mať pokožku hladkú a po priehlbinkách nebude ani stopy. Taký krém naozaj neexistuje. Ich používanie však môže podporiť prekrvenie pokožky a odplavovanie toxínov.
Ideálne je prípravky do pokožky vmasírovať jemným tlakom smerom od nôh nahor. Tlak môžete striedať s ľahkým poštipkávaním alebo masírovaním pomocou hubky či sisalovej rukavice.
Doporučujeme používať zábal z bylín známych pre ich tvarovacie a tonizačné vlastnosti – brečtan, tavoľník, klematis, riasa mechúrnatá, praslička, škorica, paprika skombinovaných s aloe vera, ktorá zvyšuje ich účinok schopnosťou prenikať hlboko do tkaniva a tiež lokálnou detoxikáciou.

Na záver ešte raz:
K liečbe celulitídy je treba vždy pristupovať komplexne .