Návrat k prírode


Návrat k prírode je najnovším trendom aj v lekárstve. Po celom svete vznikajú oddelenia, kliniky či katedry naturálnej medicíny. Okrem iného skúmajú možnosti využitia rastlinných výťažkov v boji proti rôznym neduhom. Budeme sa opäť liečiť len pomocou prírody?

Pre lesk.sk odpovedá:
MUDr. ŠTEFAN KOŠLÍK, CSc.,
PRIMÁR ODDELENIA NATURÁLNEJ MEDICÍNY A LIEČEBNEJ VÝŽIVY VO FAKULTNEJ NEMOCNICI L. PASTEURA V KOŠICIACH

Aký je rozdiel medzi používaním chemických a prírodných látok v medicíne?

Aby sa človek mohol liečiť akoukoľvek látkou, musí ju dokonale poznať. Keďže rastliny a hmyz boli na Zemi ešte pred nami, na spracovanie a využitie byliniek a včelích produktov máme už odpradávna vypracované know-how. Avšak s niektorými modernými chemickými látkami sme sa zoznámili len pred niekoľkými desaťročiami či dokonca rokmi. Pritom na zabehnutie know-how sú potrebné celé stáročia. Výhodou chemicky vyrobených liekov je, že sa vyvíjajú na konkrétne účely, preto účinkujú silnejšie a rýchlejšie než prírodné látky. Liečivé rastliny a včelie produkty zas pôsobia komplexnejšie a dlhodobejšie. Navyše, nemajú ani zďaleka toľko negatívnych vedľajších účinkov. A práve v dôsledku nevhodného, najmä nadmerného užívania chemických liekov ochorie a zomiera čoraz viac ľudí...

Liečite prírodnými extraktmi aj pacientov na vašom oddelení?

Prirodzene. Aj keď z mnohých metód naturálnej medicíny je u nás na prvom mieste liečebná výživa, vo veľkej miere používame aj fytoterapiu a apiterapiu, teda liečbu liečivými rastlinami a včelími produktmi. Z našich takmer 30-ročných skúseností vyplýva, že včelí peľ má priaznivé účinky najmä pri obličkovej nedostatočnosti, problémoch s pečeňou, pri zvýšenej hladine tukov a kyseliny močovej v krvi alebo pri ťažkých kožných ochoreniach. Pri rôznych – najmä zápalových a infekčných – chorobách sa veľmi osvedčil propolis. Medzi množstvom rastlín, ktorých priaznivé účinky využívame, kraľuje aloe vera.

Môžu prírodné látky úplne nahradiť umelo vyrobené lieky?

Hoci prírodné látky zažívajú v posledných rokoch renesanciu, ich zastúpenie v liečbe nie je ani zďaleka dostatočné. Jednou z príčin sú ekonomické záujmy farmaceutických firiem, ktoré majú z predaja liekov obrovské zisky. Vývoj chemických liekov stojí či stál firmy obrovské peniaze a tie sa musia vrátiť z ich predaja... Použitie prirodzených liečivých látok je výhodné najmä pri chronických problémoch. A tie dnes tvoria až 90 percent ochorení. V urgentnej medicíne, čiže pri liečbe akútnych chorobných stavov sú však moderné chemické medikamenty zvyčajne nenahraditeľné. Ich úplné zastúpenie prírodnými liekmi preto nie je v blízkej budúcnosti reálne.

http://lesk.cas.sk/clanok/57339/bude-nas-liecit-iba-priroda.html