Hrnček špaldovej múky a hrnček vody zmiešame vo vhodnej
miske, prikryjeme priedušnou utierkou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou.
Kvások zrie prirodzeným spôsobom pár dní (cca 3-5 dní) a vzniká kyselina mliečna.
Tá ma priaznivý vplyv na naše trávenie a pH tráviacej sústavy.
Každý deň ho 2 až 3x premiešame. Po 3 dňoch máme silne
nakyprený kvások s typickou kyslastou vôňou.
Príprava cesta:
Zmiešame 1kg celozrnnej špaldovej múky, cca 0,5l teplej vody (meníme podľa potreby), kvások,
lyžičku soli a rôzne semiačka podľa chuti. Cesto miesime cca 15 min.
Odoberieme malé množstvo cesta (ako vajíčko), pomúčime a odložíme,
ako základ kvásku pre ďalšie pečenie. Vymiesené cesto necháme kysnúť hodinku a pečieme
v predhriatej rúre pri 200
C .
Pred ďalším pečením odložené cesto (kvások) zalejeme hrnčekom
vody a necháme stáť. Občas premiešame. Používame podľa predchádzajúceho
postupu.
Možno zo začiatku bude pre vás nezvyklé, že takto vyrobený
chlebík nezväčší o toľko svoj objem, je hutnejší. Ale bude vás tešiť fakt, že má
lepšiu chuť, výživovú hodnotu a zabraňuje nadmernému množeniu kvasiniek v
organizme.
Ako sme začali s pečením :-)
Ako sme začali s pečením :-)