Mám taký pocit, že tohto roku je o niečo viac púpavy ako po iné roky. Takže nič nám nebráni natrhať si za kytičku. Veď nie sú len krásne ale aj zdraviu prospešné. Všetky jej časti sú jedlé. Kvety, stopky, listy i koreň majú mierne horkastú chuť.
Púpava obsahuje betakarotén, vitamín C, vitamíny skupiny B, množstvo
minerálov ako draslík, sodík, meď, hliník, vápnik, kremík, síru, železo a
fosfor. Saponíny a triesloviny.
Podporuje trávenie, má dezinfekčné, žlčopudného a močopudné
vlastnosti.
Pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu
žlčových kameňov. Púpava sa využíva v kozmetike na liečbu akné.
Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát. Stačí
pokvapkať citrónom alebo pomiešať s jogurtom a zdravá príloha je na
stole.
Ak chuť zjemníme čerstvou jarnou zeleninou, máme chutnú a zdravú
večeru.
Púpavový med
250 kusov púpavových kvetov ( odstrihneme zelené časti)
1 pomaranč
1- 2 kusy citrónu
Púpavové kvety necháme zovrieť a dáme v zakrytej nádobe
(spolu s nakrájaným citrónom na kolieska) na chladnejšie miesto postáť 24
hodín. Precedíme (kvety vymačkáme), pridáme cukor a na miernom ohni zahusťujeme
(už nevaríme). Pred koncom pridáme šťavy z pomaranča a citrónov (podľa
chuti).
Púpavový sirup sa robí podobne ako med ale necháva sa redší.
Mne je ľúto vitamínov, ktoré sa strácajú pri varení, tak som
vymyslela opačný postup.