Agát


Včera som sa vybrala s manželom na prechádzku. Už z diaľky nás opantala vôňa agátu. Neodolali sme a natrhali malé množstvo...tak na jednu dávku chutného sirupu. A taktiež do vázy.

1 dávka:
20- 30 kusov agátových strapcov ( aj viac)
1 l. vody
1 kg cukru (trstinový)
1- 2 kusy citrónu
kyselina citrónová ( ak chceme uskladniť dlhšie)  podľa chutí. Môžeme nahradiť citrónom.

Ja robievam sirupy z kvetov nasledovne:
Najprv prevarím vodu s cukrom a tým mi odpadne zdĺhavé miešanie a ničenie vitamínov z bazy a z citrónu.
Do vychladenej ale ešte vlažnej vody pridám kyselinu citrónovú, kvety stiahnuté zo strapca, dobre poumývané a na kolieska nakrájané citróny ( najlepšie bio).
Nádobu prikryjem a nechám postáť 24 hodím. Občas premiešam. Potom precedím cez sitko alebo gázu.

Ak sa robí menšie množstvo, môže sa namiesto kyseliny citrónovej dať citrón. Sirup je tak vynikajúci, že sa vypije za pár dní a nestihne sa pokaziť.
Nalejem do fliaš a dám do chladničky.
Urobila som aj ľadové kocky, kde som do každej kocky dala zamraziť jeden kvietok.