Divo rastúce byliny
Keď ešte v záhrade sejeme a sadíme, príroda nám dáva svoje
prvé poklady vo forme divo rastúcich rastliniek. Len si predstavte, že niekoľko
mesiacov konzumujeme mrazené, sušené, kvasené, zavárané, v pivnici uskladnené a
z ďaleka dovezené potraviny.
A keď si prvý krát odtrhneme dary prírody plné živín, chlorofylu a čerstvej sily, naše bunky dostanú to najlepšie z najlepšieho.
A keď si prvý krát odtrhneme dary prírody plné živín, chlorofylu a čerstvej sily, naše bunky dostanú to najlepšie z najlepšieho.
Zaujímavé je to, že majú viac vitamínov a minerálov ako
zelenina ktorú pestujeme v záhradkách.
Na čo sa môžeme tešiť pri jarnej prechádzke prírodou?
Je toho veľmi veľa, tie s ktorými mám skúsenosť sú medvedí cesnak, žihľava, hviezdica prostredná, podbeľ liečivý, prvosienka jarná, púpavalekárska, praslička roľná, materina dúška a iné.
Divo rastúce bylinky a púčiky môžeme konzumovať celý rok.
Robíme z nich šaláty, prívarky, omelety a vieme ich odložiť aj na zimu.
Málokto by čakal, že kvety sú nie len krásne ale aj veľmi
výživné. Obsah bielkovín, tukov, sacharidov a vitamínov sa veľmi nelíši od
bežne konzumovaných častí rastlín. A obsahujú niečo navyše, látky s
antioxidačnými účinkami ako napríklad fenoly a karotenoidy.
Vracajú sa do jedálnička moderného človeka buď ako chuťové
delikatesy, dekorácia slávnostných jedál alebo ako nový stravovací trend živej
stravy.
Kvety sa podávajú v čerstvom stave. Ich životnosť vieme
predlžiť tak, že buď ponoríme do studenej slanej vody alebo dáme
kandizovať. Drobné kvety vieme zamraziť
do ľadových kociek.
Niektoré jedlé kvety zeleniny som konzumovala bez toho, že
by som si to uvedomovala.
Boli to nerozkvitnuté kvety, napríklad artičoky, brokolice,
karfiolu. A z niektorých som pripravovala sirupy: púpava, baza.
Jedlých kvetov je veľmi veľa. Niektoré z nich: nechtík
lekársky, chryzantéma, ruže, topoľovka, karafiáty, sedmokráska, hluchavka,
prvosienka, levanduľa, harmanček, agát, lipa, jazmín, mäta, pomarančovník,
kapucínka, fialka, sirôtka....
Teší ma, že čoraz viac ľudí začína používať bylinky a iné
dary prírody.
Zberajme len to, čo poznáme. A iba toľko a tie časti,
koľko spotrebujeme. Vyhľadávajme čerstvé a zdravé rastlinky, ďaleko od ciest a závodov.
Sušíme ich v dobre vetranej miestnosti, rozložené v tenkej
vrstve.