Niekedy som sa chválila tým, že na ochutenie
jedla si vystačím so soľou,
paprikou, čiernym korením
a cesnakom. No a ešte majoránom do guláša.
a cesnakom. No a ešte majoránom do guláša.
Dnes koreniny používam v oveľa väčšom množstve, nebojím
sa netradičných kombinácii a predstavujú aj prevenciu pred chorobami.
Koreninami sa
nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín, používané na zlepšenie chuti,
vône, farby a vzhľadu jedál.
V minulosti boli vysoko cenené a boli súčasťou domácej lekárničky. Za exotické koreniny sa platili nemalé peniaze. Dnes sa dostávajú znova do popredia nielen pre kulinárske ale hlavne pre liečivé vlastnosti.
V minulosti boli vysoko cenené a boli súčasťou domácej lekárničky. Za exotické koreniny sa platili nemalé peniaze. Dnes sa dostávajú znova do popredia nielen pre kulinárske ale hlavne pre liečivé vlastnosti.
Koreniny vďačia za svoju charakteristickú vôňu a chuť
éterickým olejom (siliciam) a iným aromatickým látkam. Obsahujú nielen spomínane
silice, vitamíny a minerály ale aj rastlinné farbivá, alkaloidy,
triesloviny, glykozidy, horčíny, sacharidy, tuky a iné.
Strava hrá dôležitú úlohu pri upevňovaní nášho zdravia. Správnou
skladbou stravy by sme vedeli predísť rôznym ochoreniam. Prieskumy však ukazujú,
že mnohí konzumujú málo antioxidantov. A pritom práve oni nás chránia pred
civilizačnými chorobami.
Zaujímavým ukazovateľom je ORAC hodnota.
Oxygen Radical Absorbance Capacity (Absorbčná Kapacita
Kyslíkových Radikálov ) vyjadruje schopnosť antioxidantov v danej
potravine ničiť voľné radikály.
Hoci ORAC je iba jeden z mnohých ukazovateľov ovplyvňujúcich
zdravie, informatívne nám vie veľa napovedať.
Ak sa pozrieme na poradie potravín podľa ORAC, koreniny nájdeme na prvých miestach.
Rakovina, Strašné to slovo! Určite vyskúšajte silu korenín.
Sumac (Rhus coriaria)
SUMACH je u nás menej známe červené až tmavohnedé korenie, získane z
plodov stromu Sumac. Má ostro kyslú chuť a používa sa najmä do koreniacich
zmesí arabskej kuchyne. Používa sa miesto citróna a octu.
Podporuje trávenie a preto sa používa do mastnejších
jedál. Je súčasťou zmesí korenín na dochutenie šašlu a kebabu. Pridáva sa aj do zmesí proti kašľu
a zápalom hrdla.
Pozor! Existuje niekoľko odrôd, ktoré sú vysoko toxické.
Klinček (Syzygium
aromaticum)
Klinčeky sú vlastne sušené, neotvorené kvetné púčiky stromu.
Pomenovanie dostali podľa vzhľadu, ktorý pripomína malý klinec.
Používa sa hlavne ako korenie na dochutenie sladkých jedál.
Je známy anestetikum a antiseptikum. Likviduje
baktérie, dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a prieduškové zápaly. Antioxidanty z klinčekov pomáhajú v boji
s rakovinou, sú výborným liekom na predčasné starnutie. Výrazne pôsobí proti črevným parazitom.
Cirok – nie je
korenie. Stojí však za pozornosť kvôli tretiemu miestu.
Z celosvetového hľadiska je zrno ciroku základnou potravinou
pre niekoľko miliónov ľudí. Nazýva sa aj obilím chudobných. Na Slovensku sa
pestuje len na malých plochách a prevažne sa využíva ako zelené krmivo.
Tradičným jedlom z ciroku je kaša ale pripravujú sa aj rôzne
potravinárske bezlepkové výrobky. Zrno ciroku obsahuje polyfenoly s
antioxidačným účinkom a látky znižujúce obsah cholesterolu v krvi.
Oregano (Origanum
vulgare)
S obľubou sa používa v talianskej kuchyni. Na liečebné
účely sa využíva jeho schopnosť čistiť zahlienené pľúca a pomáha pri problémoch hrdla a priedušiek. Pri
bolestiach zubov žujeme listy. Je schopný udržať a posilniť zdravo fungujúci
detoxikačný systém tela.
Podporuje chuť do jedla. Hodí sa najmä do mastných jedál,
lebo zvyšuje tvorbu žlče a tráviacich štiav.
Rozmarín, (Rosmarinus
officinalis)
V minulosti sa pestoval takmer v každej záhradke. Bol
považovaný za kvet lásky a vernosti. V malom množstve sa pridáva do polievok,
omáčok a k mäsu. V liečiteľstve sa využíva aj na zvýšenie krvného
tlaku. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný
je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a
migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene.
Tymián, ( Thymus vulgaris )
V kuchyni má mnohostranné využitie. Hodí sa na mäso, ryby, zeleniny, huby, údeniny, syry,
šaláty, strukoviny. Čaj z materinej dúšky
sa odporúča pri prechladnutí, bolestiach hrdla a kašli. Podporuje
tvorbu bielych krviniek, čím zvyšuje odolnosť voči infekciám. Je dobrým
analgetikom pri ochoreniach kĺbov a svalov. Má dezinfekčné vlastnosti.
Škorica (cinnamomum)
Je to kôra stromu, vo forme tyčiniek alebo prášku. Podporuje
chuť do jedla, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie. A zahrieva. Kvôli
dezinfekčným a antibiotickým vlastnostiam sa využíva ako prostriedok proti
nachladnutiu, kašľu a chrípke. Je výborné afrodiziakum. Znižuje hladinu
cholesterolu. V boji proti rakovine dokáže blokovať novotvorbu krvných kapilár,
ktoré dodávajú kyslík a živiny nádoru, potrebné k jeho rastu.
Kurkuma (Curcuma
longa)
Korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne
pálivej chuti. Získava sa z koreňa rastliny curcuma longa. Dodáva jedlu
typickú žltú farbu. Je bežnou súčasťou arabskej kuchyne. Má významné
antioxidačné a protizápalové účinky. Blokuje rakovinové bujnenie. Chráni srdce
a cievy, je významným prostriedkom v prevencii a liečbe
kardiovaskulárnych ochorení.
Vanilka -fazuľa (Vanilla
planifolia)
V súčastnosti sa používa ako prísada do sladkých jedál.
Do múčnikov, pudingov, čokolády, kávy a zmrzliny. Je súčasťou aj rôznych
nápojov.
Ako liečivý prostriedok sa používa na povzbudenie srdečnej
činnosti a k vzpruženiu organizmu.
Šalvia (Salvia
officinalis)
Silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami.
Názov šalvia znamená "liečiť". Používajú sa hlavne mladé koncové výhonky
rastlín. Dochucujeme ňou mäso, ryby, zemiaky, maslo, syr, nátierky. Má
antibakteriálny účinok, pomáha pri chorobách
ústnej dutiny a hrdla. Dezinfekčné účinky sa uplatnia pri zápale ďasien a
paradentóze. Pravidelným potieraním si zubov listami šalvie docielime
vybielenie zubov. Odstraňuje nočné potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti,
nervozite, pri ťažkostiach v klimaktériu a pri silnej menštruácii.
Sečuánske korenie (Zanthoxylum
piperitum)
Je vhodnou a nedráždivou alternatívou bežného čierného korenia.
Podporuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a pôsobí proti nadúvaniu . Má schopnosť
vypudzovať z tela parazity, pozitívne ovplyvňovať trávenie a peristaltiku
čriev. Má protizápalové, baktericídne a virostatické účinky. Vynikajúce čínske korenie
na prípravu hydiny a mäsa. V Číne sa používa pri príprave svetoznámej
Sečuánskej chrumkavej kačice.
Nebojme sa korenín a byliniek. Väčšina z nich sa dá
pestovať aj doma v kvetináči alebo v záhradke. Takto budeme mať po
ruke vždy čerstvé. Aj malým deťom podávajme radšej čerstvom stave. Vtedy sú
menej dráždivé a majú aj jemnejšiu chuť.
Rozvoňajme naše kuchyne a premeňme
jedlo na balzam pre naše telo a dušu.