Tekvicová polievka
Je čas tekvíc a z nášho stola nemôže chýbať výborná oranžová polievočka. Tentoraz z maslovej tekvice.
Je čas tekvíc a z nášho stola nemôže chýbať výborná oranžová polievočka. Tentoraz z maslovej tekvice.
Tekvicu najprv rozdelíme na štvrtinky (lepšie sa s ňou pracuje),
vyberieme jadierka, ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Na masle restujeme
cibuľku, cesnak a kúsky tekvice. Podlejeme vodou, pridáme balsamico alebo kvalitné
víno a varíme do mäkka. Tyčovým mixérom mixujeme do krémová, pridáme kyslú smotanu a vodu podľa požadovanej hustoty.
Dochutíme soľou a čiernym korením, necháme zovrieť a podávame.
Na tanieri ozdobíme tekvicovými semiačkami.
Na tanieri ozdobíme tekvicovými semiačkami.
Veľmi sa nám rozrástla kapucínka tak som ju použila na
zdobenie. Kvety a listy majú výbornú „pikantnú“ chuť.
Suroviny: maslová tekvica, maslo, cibuľa, cesnak, víno, kyslá smotana, soľ, čierne korenie.
Tekvicové rizoto
Na masle podusíme cibuľku a tekvicu pokrájanu na malé kúsky.
Pridáme ryžu a za stáleho miešania postupne podlievame vodou. Môžeme pridať
malé množstvo bieleho vína a miešame, kým sa tekvica nerozvarí a tekutina
nevstrebe do ryže. Keď je ryža akurát, hrniec odstavíme, osolíme a okoreníme.
Malé množstvo tekvice prudko opečieme na masle, dochutíme roztlačeným
cesnakom, soľou , korením a tymianom.
Hotové rizoto posypeme syrom.