Pšeno je neutrálnej chuti a preto sa hodí na prípravu sladkých aj slaných jedál. Medzi
obilninami má prvenstvo v tom, že je zásadité. Je ľahko stráviteľné, výživné
a neobsahuje lepok. Má vysoký obsah železa a ďalších minerálov a vitamínov.
pšenové rizoto |
Pšeno pred prípravou dobre umyjeme a sparíme horúcou
vodou. Stratí sa jemná horká chuť, ktorá napríklad mne nevadí. Zalejeme asi 1,5
násobným množstvom vody a varíme cca 15 min. Necháme dôjsť pod pokrievkou.
Cibuľku a cesnak popražíme na olivovom oleji. Pridáme
nahrubo postrúhanú mrkvu, petržlen, cukety a huby. Krátko podusíme, dochutíme
soľou a kurkumou. Odstavíme a pridáme hrsť čerstvej petržlenovej vňate.
Pšeno zmiešame so zeleninovo-hubovou zmesou. Posypeme syrom.
Jedli sme k tomu kvasené cukety :-)
Suroviny: pšeno, cibuľa, cesnak, olivový olej, mrkva, petržlen,
cuketa, huby, soľ, kurkuma
Ďalšie spôsoby použitia:
Ako príloha k jedlám (namiesto ryže) alebo ako samostatné
jedlo s ľubovoľnou zeleninou, hubami, syrom...
Miesto cestovín do polievok.
Na sladko s ovocím, s domácim džemom, čokoládou, medom.
Nákyp s ovocím alebo ako základ sladkých koláčov.