Minulého roku som ju
pestovala prvý krát a už nikdy z našej záhrady nebude chýbať.
Nie je len
krásna a nenáročná, ale celá rastlina je liečivá.
Žlté a oranžové kvety kvitnú
na popínavej rastline od júna do októbra
Jedlé sú listy, kvety, korene aj semená. Rastlinka má pikantnú chuť, podobnú
žeruche.
Spestrí a dochutí nielen
chlebík s maslom a šaláty, ale s kvetinkami môžeme dekorovať každé
slané jedlo.
Na zimu som urobila tinktúru.
Fľašku som naplnila lístkami a kvetmi do plna a zaliala kvalitnou domácou
pálenkou. Po troch týždňoch som tinktúru scedila, dala do menších fľašiek a uložila som na tmavé a studené miesto.
Jej užívaním cca 20 kvapiek skrátime liečbu
choroby a nemusíme siahnuť po antibiotikách.
Zo sušených listov sa dá
pripraviť čaj alebo vlasové tonikum.