Po tom, ako
som si pozrela zloženie rôznych dochucovadiel, rozhodla som sa, že si budem
vegetu pripravovať sama.
Vegeta je
zmes sušenej zeleniny a rôzneho korenia, ktorou ochucujeme naše jedlá.
Najlepšia je domáca, lebo vieme ako vznikla a čo sme do nej dali. A v
neposlednom rade vieme aj veľmi slušne experimentovať s bylinkami a pripraviť
dochucovadlo nekonečnej chuti.
Niektoré
recepty uvádzajú, že všetko spolu pomelieme
na mäsovom mlynčeku a necháme schnúť na plechu. Ja som zvolila iný
prístup. Keďže každá zelenina schne iný čas, suším ich postupne. Koreňovú
zeleninu jednotlivo pomelieme alebo nakrájame na malé kúsky. Ja som so
škrabkou robila tenké lupienky a tie som
dala na plech. Sušila som ich voľne na vzduchu a občas som ich vložila do
teplej rúry na pár minút (nie je potrebné).
Jednotlivo
nasušenú zeleninu som na konci pomlela na drobno a zmiešala som v ľubovoľnom pomere. Z obrázka vidno, že v
mojej vegete prevládajú zelené vňate. Ale sú v nej sušené kvety, bylinky,
cesnak, cibuľa a koreňová zelenina.
Kto chce,
môže pridať aj soľ. Ja vo svojej zmesi soľ nemám a aj tak pekne vydrží do
ďalšej sezóny.
Túto
základnú zmes môžeme rozdeliť do niekoľkých dávok a dochutiť rôzne. Môžeme
urobiť vegetu hubovú, pikantnú alebo s aromatickými bylinkami ako tymian alebo
šalvia. Fantázii sa medze nekladú...